Nieuws

Wageningen wil nog eens 300 vluchtelingen opvangen

Wageningen wil nog eens 300 vluchtelingen opvangen in een azc. Daarvoor denkt de gemeente aan het oude Numico-pand aan de Bosrandweg 20.
WAGENINGEN - Wageningen wil nog eens 300 vluchtelingen opvangen in een azc. Daarvoor denkt de gemeente aan het oude Numico-pand aan de Bosrandweg 20.
In de opvanglocatie kunnen vluchtelingen tijdelijk verblijven en starten met hun asielprocedure. De eigenaar van de locatie, Staatsbosbeheer, is bereid de locatie hiervoor maximaal vijf jaar beschikbaar te stellen.

Afhankelijk

Burgemeester Geert van Rumund: 'Wageningen wil nadrukkelijk een bijdrage leveren aan het landelijke probleem van de opvang van vluchtelingen. Omdat wij zelf niet over geschikte locaties bezitten, zijn wij afhankelijk van derden.'
Het is de bedoeling dat de locatie in het tweede kwartaal van 2016 bewoond kan gaan worden.
Wethouder Lara de Brito: 'Wij beseffen dat dit besluit ook tot vragen kan leiden bij een deel van de inwoners. We hebben de direct-omwonenden meteen geïnformeerd via een brief waarin ze ook zijn uitgenodigd voor een vragenmarkt 10 december in Junushoff. Alle geïnteresseerde inwoners van Wageningen zijn hier overigens vanaf 19.30 uur welkom.'

Wetten aangepast

Als het COA beslist dat de locatie geschikt te maken is, kan de officiële procedure gestart worden. Vanwege de grote noodzaak om asielzoekers in Nederland op te vangen, zijn de wetten aangepast.
Zo kan de locatie Bosrandweg via een reguliere omgevingsvergunning worden geregeld aangezien het om een tijdelijke situatie gaat.
In Wageningen is al een procesopvanglocatie aanwezig aan de Keijenbergseweg, de ‘Leemkuil’. Hier kunnen maximaal 330 personen verblijven. De locatie aan de Bosrandweg zou een uitbreiding worden van de Leemkuil.