Nieuws

Kamperen en Schotse Hooglanders kijken, dit zijn de plannen met het eiland in de Waal bij Nijmegen

De aanleg van de nevengeul, met links het eiland
Dwalen tussen de grazende koeien, kamperen in de vrije natuur en nippen van een café latte met uitzicht op de rivier: het kan allemaal straks op het eiland Veur-Lent, in de Waal bij Nijmegen. Het stuk land is ontstaan door de aanleg van de nevengeul.
NIJMEGEN - Dwalen tussen de grazende koeien, kamperen in de vrije natuur en nippen van een café latte met uitzicht op de rivier: het kan allemaal straks op het eiland Veur-Lent, in de Waal bij Nijmegen. Het stuk land is ontstaan door de aanleg van de nevengeul.
De geul, die Spiegelwaal gaat heten, wordt vandaag officieel geopend door minister Schultz van Haegen van Infrastructuur. In het voorjaar is er nog een groot openingsfeest, als het hele project Ruimte voor de Waal klaar is.
De kilometerslange geul moet ervoor zorgen dat het water beter doorstroomt bij hoogwater en dat inwoners langs de rivier minder kans lopen op natte voeten. Het waterpeil in de rivier daalt daardoor met 30 centimeter.
Schultz gaf op 22 januari 2013 samen met burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen het startsein voor de werkzaamheden. Bruls  sprak toen de woorden dat de Waalstad zich met het project kan meten met 'Londen aan de Theems, Boedapest aan de Donau en Parijs aan de Seine'.
Eind oktober zijn met een drone opnames gemaakt van de werkzaamheden:

Cafés staan er nog

Op de beelden is goed te zien dat midden in de Waal het eiland Veur-Lent is ontstaan. Een plaats waar al van oudsher huizen staan. Met bewoners die eerst op de vaste wal woonden, maar nu op een eiland. Goed nieuws ook voor wie graag de kroeg in duikt: de cafés De Zon en Waalzicht zijn ook bewaard gebleven.
Officieel heeft de gemeente niks te zeggen over alle stukken van het eiland die lager liggen dan 16 meter boven NAP. Formeel blijft er dan niet meer over dan de huizen en de kade aan de noordkant. Maar de gemeente ziet genoeg potentie in het 'nieuwe', groene gebied. De Lentloper, de brug die Lent verbindt met het eiland, is natuurlijk niet voor niets aangelegd.
Over het doel van het eiland wordt al langer gepraat. Begin 2014 presenteerde de Waalstad drie scenario's:
- een groen parkeiland
- een stedelijk aandoend stadseiland
- een landelijk Lenter-eiland
Begin dat jaar werden daarover inwoners geraadpleegd. In filmhuis Lux werd door de gemeente Nijmegen een avond gehouden waar iedereen zijn mening kon geven. De kaartverkoop liep zo hard dat een tweede avond moest worden ingepland.

Kopje onder

Uitkomst van de avonden: het parkeiland kreeg de meeste voorkeur. De gemeente nam de aanbevelingen ter harte en kwam met deze plannen:
  • Op het westelijk deel van een eiland komt een terrein dat bedoeld is voor festivals, concerten en sporttoernooien. Tijdens de laatste Vierdaagse waren er ook al optredens. Grote publiekstrekkers komen er niet, meldt de gemeente. Dat zou een te groot risico zijn voor de veiligheid.
     
  • Een deel van het evenemententerrein kan ook worden gebruikt om te kamperen, maar alleen als er een festival aan de gang is. Het is niet de bedoeling dat kampeerders buiten die tijden willen kijken of hun tent waterdicht is.
     
  • Op het eiland komen ook Schotse Hooglanders. Om te voorkomen dat de grazers kopje onder gaan bij hoogwater, zijn voor de dieren vluchtplaatsen ingericht.
     
  • Aan de inwendige mens is ook gedacht. Behalve de cafés die er al staan komt er een aantal nieuwe horecavoorzieningen. Twee bij de stadsbrug en een op de westelijke punt van het eiland, met uitzicht over de aansluiting van de nevengeul op de Waal. 's Winters een kop warme chocomel halen is er niet bij, want de horeca mag er alleen staan van mei tot en met september. Het hele project moet volgend jaar klaar zijn.
Begin 2011 opperde marsleider Johan Willemstein van de Vierdaagse om de start en finish van het evenement te verplaatsen van de Wedren naar het eiland. Het is niet duidelijk hoe het er nu voorstaat met dat idee. Misschien dat de organisatie het bewaart voor de honderdste Vierdaagse?
Wat sowieso op het stadseiland te vinden is: een blijvende herinnering aan Fort Knodsenburg. Het fort stond daar tot het einde van de 18e eeuw. In 2012 werd opnieuw archeologisch onderzoek gedaan naar de overblijfselen.

Wel/geen recreatie in de nevengeul

De nevengeul is een splijtzwam tussen de gemeente en Rijkswaterstaat. Want wie is eigenlijk de baas over dat extra water? Watersporters uit Nijmegen en omgeving zijn bang dat ze de dupe worden. Rijkswaterstaat vond een drijvend botenhuis in de nevengeul geen goed idee. Eind oktober vroeg D66 in de Tweede Kamer aan de minister om de problemen tussen de partijen op te lossen. De gesprekken daarover lopen nog.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!