Nieuws

Het Groene Oosten, afl. 14: Klimaatverandering en duurzame windinitiatieven

In deze aflevering van Het Groene Oosten legt weerman Reinier van den Berg uit hoe het gesteld is met ons klimaat en krijgen we in indruk van wat er zoal gedaan wordt in onze provincie op gebied van windmolenprojecten. En verder in deze aflevering:
ARNHEM - In deze aflevering van Het Groene Oosten legt weerman Reinier van den Berg uit hoe het gesteld is met ons klimaat en krijgen we in indruk van wat er zoal gedaan wordt in onze provincie op gebied van windmolenprojecten. En verder in deze aflevering:
In het holst van de nacht gaat Andre samen met Henk dumpster diven, oftewel ze gaan de voedselverspilling tegen door etenswaren uit afvalcontainers te halen. Dumpster diven of skippen wordt vaak gedaan als reactie tegen het weggooien van prima eetbaar voedsel. Henk hoeft bijna geen boodschappen meer te doen, met zijn moestuintje in combinatie met het dumpster diven maakt hij dagelijks een smakelijke maaltijd.
In 2020 moet in Gelderland 14 % van alle energie duurzaam zijn, het plaatsen van windmolens is vooralsnog de meest effectieve manier om dit te realiseren. Vandaar dat er allerlei initiatieven in de provincie zijn die er voor moeten zorgen dat we de 14 % gaan halen.
Zo zijn er de windhelden van de A15, deze titel heeft Milieudefensie deze personen gegeven vanwege hun inzet om windenergie op de kaart te zetten. Op drie plekken langs de ‘duurzame snelweg’ zijn ze betrokken bij de realisatie van windmolenparken. Hans Adams van coöperatie Betuwewind zet zich in voor een windmolenpark bij knooppunt Deil, waar de burgers straks een kwart van de molens hebben. Caroline de Greeff van WindpowerNijmegen heeft het voor elkaar gekregen dat er in 2016 vijf windmolens bij afslag Elst verrijzen. En Frits van Merkesteijn van toekomstig windpark Overbroek, bij Ochten, wil dat er in ieder geval 1 van de 4 windmolens van de burgers is.   
Een ander initiatief komt van RijnenIJssel Energie en Alliander, zij willen de kleine windmolens op de kaart zetten. Zo staan er op bedrijvenpark IPKW ruim honderd kleine windmolens die getest worden door Alliander. De huidige wet- en regelgeving zorgt ervoor dat het nog niet rendabel is om deze windmolens in de tuin te plaatsen. Daar moet dus nog iets gebeuren, volgens RijnenIJssel Energie.
Twaalf dagen lang zijn wereldleiders in Parijs om over klimaatverandering te praten. De klimaattop moet er voor zorgen dat de aarde niet verder opwarmt. Volgens weerman Reinier van den Berg van Meteo Consult is het 1 voor 12 en moet er echt iets gebeuren. Hij legt aan Andre uit waarom!
Het Barneveldse bedrijf E-kite gaat weer een stap verder dan energie opwekken met behulp van windmolens, ze gebruiken vliegers om stroom op te wekken.  Deze nieuwe vorm van windenergie met stroomvliegers is goedkoop en geruisloos. E-kite hoopt deze systemen over ruim twee jaar op de markt te kunnen aanbieden.
En in elke aflevering van Het Groene Oosten zit een 'Groene Mensch', dit is iemand die duurzaam leeft of bijvoorbeeld een duurzaam bedrijf heeft. In aflevering 14 is dit Daan Bruggink, duurzaam architect. Daan haalt zijn inspiratie uit de natuur en wil dat ‘groen’ bouwen voor iedereen haalbaar en betaalbaar wordt.
Het Groene Oosten: iedere woensdagavond op TV Gelderland om 18.25 uur (en ieder uur herhaald).
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!