Nieuws

Staatssecretaris wil FrisValley landelijk invoeren

EDE - FrisValley is zo'n succes dat het landelijke navolging moet krijgen. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn van Welzijn donderdagmiddag op de slotbijeenkomst van het project.
Fris Valley is het regionale alcoholmatigingsproject van negen gemeenten in Regio Food Valley. In Gelderland doen Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen mee. Met voorlichting en strenge controle op de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop probeert de regio het gebruik van alcohol terug te dringen.
Toen het project in 2008 van start ging, hield 19 procent van de zaken in de regio zich aan de nalevingsregels. Nu dat 46 procent. De regels houden in dat bij mensen onder de 25 gevraagd wordt om een identiteitskaart en dat er geen alcohol wordt geschonken aan minderjarigen. Ter vergelijking: landelijk daalde dat percentage van 25 naar 19.
Van Rijn is enthousiast over FrisValley, maar ziet ook ruimte voor verbetering. 'We zijn er natuurlijk nog lang niet. Het is teleurstellend hoe slecht landelijk de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop wordt nageleefd. Maar als we naar de resultaten in de regio kijken, dan is het goed als dat landelijke navolging krijgt.'

30 dagen zonder alcohol

In de supermarkten was de stijging in de regio FoodValley nog groter. In 2013 hield 30 procent zich aan de regels, nu is dat 89 procent.
FrisValley organiseerde diverse acties, zoals 'Ik Pas...30 dagen fris', waarbij volwassenen 30 dagen geen alcohol dronken. Verder was er het Project Alcoholvrije School, de campagne Hou het fris (sportende jongeren die geen drank drinken) en NIX zonder ID, waarbij kassamedewerkers werden gewezen op het belang van het vragen naar een identiteitskaart.

Drank én drugs

Na acht jaar is de provinciale subsidie voor het project gestopt. Henk Vreeswijk, wethouder in Scherpenzeel, benadrukt dat het werk doorgaat. 'We hebben met elkaar afspraken gemaakt om het goede resultaat van dit project vast te houden. En we willen meer: CleanValley. Nu we grip krijgen op het alcoholgebruik willen we het gebruik van drugs terugdringen. Hopelijk met subsidie van de provincie.'
Gedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland zei het idee sympathiek te vinden maar kon nog geen toezeggingen doen over geld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!