Nieuws

Petitie hier, petitie daar...wat gebeurt er eigenlijk met al die opgehaalde handtekeningen?

Inger de Vries biedt haar petitie aan onder het oog van veel media
Petitie hier, petitie daar. Gelderland lijkt dol op het handtekeningen verzamelen om iets te bereiken bij de politiek. Maar hoe zinvol is zo'n petitie eigenlijk en waarom vinden we dat nou zo leuk?
ARNHEM - Petitie hier, petitie daar. Gelderland lijkt dol op het handtekeningen verzamelen om iets te bereiken bij de politiek. Maar hoe zinvol is zo'n petitie eigenlijk en waarom vinden we dat nou zo leuk?
Dat Gelderland graag haar stem wil horen en in actie wil komen is wel te zien aan de hoeveelheid petities die er worden gestart. Alleen al in november berichtte Omroep Gelderland bijvoorbeeld al over vier petities in Gelderland.
Dat het een populair middel is, kan Kristof Jacobs, politicoloog aan de Radboud Universiteit, wel beamen. 'De drempel is namelijk niet erg hoog. Je kunt via internet makkelijk handtekeningen verzamelen, je hoeft niks op te sturen en je hoeft geen vrijwilligers langs de deuren te sturen. Dus is het ook logisch dat er meer petities worden opgestart.'

'Je wordt niet neergeschoten als je een petitie start'

Maar waarom starten we eigenlijk petities? Jacobs heeft daar verschillende verklaringen voor. 'Het is een middel waarmee je een goed gevoel kan krijgen. Je kan namelijk iets doen. Daarnaast leven we natuurlijk in een democratie, een petitie geeft de burger ruimte voor actie en kan zo aan de politiek deelnemen. Je wordt ook niet zomaar neergeschoten als je een petitie start', zo lacht Jacobs. 'Tot slot heb je de mogelijkheid om bepaalde processen te versnellen.'

Welke petities zijn er?

We kennen in Nederland drie verschillende soorten petities. Allereerst de klassieke petitie. Die kan iedereen tekenen en het maakt niet uit hoeveel handtekeningen je verzamelt. Daarmee kan je naar de politiek. Ook heb je het zogenoemde 'burgerinitiatief'. Daarmee kun je bepaalde zaken op de agenda plaatsen. Als je 40.000 handtekeningen hebt, dan moet je gehoord worden in de Tweede Kamer.
Een voorbeeld van dat burgerinitiatief is het verhaal van televisiepresentator Arjen Lubach. Hij wil dat er naast koning Willem-Alexander een tweede Nederlandse 'mascotte' komt. Daarom besloot hij handtekeningen in te zamelen om 'Farao der Nederlanden' te worden.
Foto: ANP
Als laatst heb je ook nog een mogelijkheid om een referendum af te dwingen. Dat is een nieuwe mogelijkheid. GeenStijl kreeg dat als eerste voor elkaar met de GeenPeil referendumactie. Met een referendum heb je de grootste kans om iets af te dwingen bij de politiek.

Zonder media en geïnteresseerde politici? No way!

De meeste petities die in Gelderland gestart worden zijn de klassieke petities. Zoveel mogelijk handtekeningen ophalen en maar hopen dat de politiek er iets mee doet. Maar hoe krijg je het nou voor elkaar om daadwerkelijk iets af te dwingen bij de politiek? Zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen?
'Nee, de hoeveelheid handtekeningen bepaalt niet één op één de impact van de petitie. De regering moet ook sympathie hebben voor het voorstel. Als ze al iets van plan waren, dan kan het effect groter zijn. Maar het hangt ook samen met de media-aandacht die het initiatief krijgt. Een kleine petitie zonder media-aandacht en politici die geen interesse hebben? Die gaat niet slagen, no way!', aldus politicoloog Jacobs.

'Kijk maar naar Mauro'

De petities om bijvoorbeeld een Armeens gezin in Nederland te houden lijken niet meteen een succesvolle actie. Tenzij de media er aandacht aan besteedt, denkt de politicoloog in Nijmegen. 'Kijk maar naar Mauro. Lang niet alle individuele gevallen zullen de aandacht van de politiek krijgen, maar de media-aandacht rondom de situatie van Mauro hielp.'
Maar er moet ook gekeken worden naar de startsituatie zegt Jacobs. 'Lubach plaatst de monarchie op de agenda. In Nederland is een overweldigende meerderheid voor het koningshuis, dus wordt er niet zo snel over de monarchie gepraat. Nu wordt er over gepraat in de Tweede Kamer, dus heeft een burgerinitiatief daarmee wel zin.'

'Het is een vak apart'

'Maar met alleen media-aandacht ga je het ook niet redden', zegt Omroep Gelderland-verslaggever René Arendsen die met het tv-programma Ridders van Gelre een petitie is gestart. 'Het is een vak apart om een petitie te starten. Het gaat niet vanzelf, je moet er flink wat aandacht aan geven. Niet alleen media-aandacht, maar je moet het ook bij de juiste mensen onder de aandacht brengen. Dus groepen aanspreken die er in geïnteresseerd zijn.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!