Nieuws

Vernietigend rapport over meldpunt kindermishandeling en huiselijk geweld Gelderland-Zuid

Archieffoto
Veilig Thuis Gelderland-Zuid (VTGZ) faalt volgens de inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg op 16 van de 24 onderzochte punten. Wat vooral in het oog springt is dat het meldpunt niet heeft gekeken naar de veiligheid in de aangemelde gezinnen en huishoudens.
NIJMEGEN - Veilig Thuis Gelderland-Zuid (VTGZ) faalt volgens de inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg op 16 van de 24 onderzochte punten. Wat vooral in het oog springt is dat het meldpunt niet heeft gekeken naar de veiligheid in de aangemelde gezinnen en huishoudens.
Veilig Thuis Gelderland-Zuid (VTGZ) is een samenwerkingsverband tussen van 17 gemeenten met als taak het creëren van een veilige thuissituatie. Sinds 1 januari zijn gemeenten wettelijk verplicht dit te doen.
In het kritische rapport stellen de inspecties dat medewerkers van VTGZ niet bereikbaar zijn buiten kantoortijden, er doorlopend wettelijke termijnen worden overschreden en er was tot voor kort geen gedragswetenschapper beschikbaar om situaties goed te beoordelen. De inspecties zeggen dat het meldpunt in acute crisissituaties wel goed heeft gehandeld.

Werkdruk medewerkers heel hoog

De twee inspecties zeggen dat het meest urgente verbeterpunt de veiligheid van alle leden van gezinnen en huishoudens is. In het rapport staat onder meer: 'Veilig Thuis Gelderland-Zuid vraagt niet bij alle meldingen informatie op bij de politie over alle leden van het gezin of huishouden dat bij de melding betrokken is.' De inspectie tekent daarbij aan dat de werkdruk voor de medewerkers erg hoog is. 

7 ton extra

Uit een brief van de gemeente Nijmegen in reactie op de uitkomsten van het rapport blijkt dat er inmiddels actie is ondernomen. Er is 7 ton extra uitgetrokken om de wachtlijsten weg te werken door meer mensen aan te nemen.
Het wegwerken van de achterstand is volgens het college van Nijmegen nog onvoldoende gebeurd. In een brief aan de raad staat: 'Ondanks het uitbreiden van de capaciteit rond de zomer is er onvoldoende daling van de wachtlijst tot stand gekomen.'

'Grootste knelpunten aangepakt'

De gemeente Nijmegen onderkent de uitkomsten van het rapport, maar zegt tegen de gemeenteraad dat de grootste knelpunten zijn aangepakt en dat de wachtlijsten op korte termijn weggewerkt zullen zijn.
Volgens VTGZ zijn de problemen ontstaan door de fusie van drie verschillende organisaties en een toename van het aantal meldingen met 40 procent.