Nieuws

Glasvezel, wat is dat en is het echt zo snel?

Krijgt de Achterhoek dan eindelijk snel internet? Tien gemeenten gaan met commerciële telecomaanbieders in gesprek over glasvezel. Maar wat is glasvezel eigenlijk en is het echt zo snel? © ANP
ARNHEM - Krijgt de Achterhoek dan eindelijk snel internet? Tien gemeenten gaan met commerciële telecomaanbieders in gesprek over glasvezel. Maar wat is glasvezel eigenlijk en is het echt zo snel?

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een dunne, sterke draad van glas. Over grote afstanden kun je er signalen, zoals beeld en geluid, betrouwbaar en snel mee versturen. Bijzonder aan glasvezel is dat het uploaden (bestanden op internet zetten) even snel gaat als het downloaden (bestanden van internet halen).

Maar hoe snel is het?

Razendsnel, zegt Reggefiber, dat zo'n 90 procent van het glasvezelnetwerk in Nederland in handen heeft. Iedere woning krijgt een eigen glasvezelkabel die je niet hoeft te delen met de buren.
'Je kunt HD-films downloaden in een mum van tijd', aldus Reggefiber in een promotiefilmpje. En verder: 'Pagina's laden met een muisklik en grote bestanden versturen voordat je met je ogen kunt knipperen. Tv kijken wordt een nieuwe belevenis: haarscherp beeld, hoe groot je scherm ook is.'

Is het sneller dan ADSL of kabel?

Ja, meestal wel. Maar uit onderzoek van de Consumentenbond eind 2012, het recentste onderzoek van de bond, blijkt dat de kabel voor de meeste gebruikers toereikend is. Die conclusie kun je nu nog steeds trekken, zegt woordvoerster Babs van der Staak. De snelheden die via de kabel kunnen worden bereikt, worden namelijk ook steeds hoger.
Maar op diverse plaatsen in het buitengebied ligt geen kabel, omdat de grote telecombedrijven de aanleg ervan niet rendabel vinden. In het buitengebied hebben inwoners met ADSL vaak geen snelle verbinding, omdat de afstand met de wijkcentrale groot is.
Gebruikers van glasvezel hebben minder vaak last van internetstoringen dan kabelabonnees en de meeste ADSL-gebruikers, concludeerde de Consumentenbond in juli van dit jaar.

Hoe kom ik aan glasvezel?

Meer dan 2 miljoen huishoudens zijn inmiddels aangesloten op glasvezel. Op de website van Reggefiber kun je zien of jouw woning het al heeft of wanneer het glasvezel krijgt. Het wordt wijk voor wijk aangelegd; een hele operatie. 'Indien er in uw wijk veel interesse ontstaat, komen wij mogelijk sneller naar u toe', aldus Reggefiber.

Hoe gaat de aanleg van glasvezel in zijn werk?

Het gaat om vier stappen, legt Reggefiber uit.
  1. Er wordt bekeken wat de meest geschikte plek is voor het aansluitpunt.
  2. De glasvezelkabels worden in de straat aangelegd en worden doorgetrokken naar de woning.
  3. De monteur installeert het glasvezelaansluitingspunt in de woning.
  4. Klaar. Als u al een glasvezelabonnement heeft, dan activeert de provider de glasvezelaansluiting.
Reggefiber heeft een open netwerk. De consument heeft de keuze uit diverse providers; het aantal verschilt van gebied tot gebied.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!