Nieuws

Het Groene Oosten, afl. 13: Hergebruik van koffiepulp en een duurzaamheidspaspoort

In deze aflevering van het Groene Oosten reikt NL Greenlabel een duurzaamheidspaspoort uit aan een bedrijf in Varsseveld en een uitvinding die het restafval van de koffieplant benut. En verder in deze aflevering:
ARNHEM - In deze aflevering van het Groene Oosten reikt NL Greenlabel een duurzaamheidspaspoort uit aan een bedrijf in Varsseveld en een uitvinding die het restafval van de koffieplant benut. En verder in deze aflevering:
Tijdens de Nacht van de Nacht worden mensen bewust gemaakt van licht en donker. In het Groene Oosten gaan we mee op excursie met een gids van IVN. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld, afgelopen jaar zijn we nog weer zes procent lichter geworden. Er is zoveel kunstmatige verlichting, niet alleen in de steden maar ook op het platteland. Meer dan de helft van de verlichting komt van kassencomplexen. Lichtvervuiling vormt, net als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. En is daarmee slecht voor mensen en dieren.
Steeds meer stedelingen kiezen er voor om, kleinschalig, groente en fruit te telen, zo ook Kim Lagerweij uit Arnhem. Kim verbouwt en verwerkt voedsel op haar balkon, maar volgens haar kan het overal; op een dak, in een moestuin en dus zelfs op een klein balkonnetje.  We krijgen tips van Kim over Urban Farming, oftewel stadslandbouw. 
Het Wageningse bedrijf Pectof heeft een bijzondere uitvinding gedaan, ze hebben een manier gevonden om uit het restafval van koffiebonen natuurlijke grondstoffen te halen. Rudi Dieleman legt aan Andre uit hoe ze dat precies doen. Om een lekker kopje koffie te kunnen schenken gebruiken we alleen de pitten van de koffiebessen, de bessen zelf belanden als restafval onder de grond. Uit de pulp van de koffiebes onttrekt Pectcof natuurlijk grondstoffen als pectine, antioxidanten, suikers en pigmenten. En wat ook mooi is, het levert de koffieboeren extra inkomsten op.
In elke aflevering van Het Groene Oosten zit een 'Groene Mensch', dit is iemand die duurzaam leeft of bijvoorbeeld een duurzaam bedrijf heeft. In aflevering 13 is dit Maurits Steverink, hij zet zich op meerdere manieren in om biologisch geproduceerde voeding te promoten, daarnaast is hij voorzitter van Slow Food Achterhoek.
NL Greenlabel maakt de duurzaamheid van producten, materialen, planten en zelfs de complete buitenruimte zichtbaar met een simpel paspoort. De ‘NL’ in NL Greenlabel staat voor Nico (Wissing) en Lodewijk (Hoekstra), de initiatiefnemers. Zij hebben zich ten doel hebben gesteld om het gebruik van duurzame materialen en producten in de ruimste zin van het woord te bevorderen. In deze aflevering van het Groene Oosten reikt Nico Wissing het duurzaamheidspaspoort uit aan de technische groothandel Kramp in Varsseveld.
Het Groene Oosten: iedere woensdagavond op TV Gelderland om 18.25 uur (en ieder uur herhaald).
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!