Nijmeegse oma van Isis: gebruik andere naam voor terreurgroep ISIS

NIJMEGEN - Verschrikkelijk vindt de Nijmeegse Willy Peters het. Dat de naam ISIS gebruikt wordt voor de terreurgroep die vorige week aanslagen pleegde in Parijs. Want Isis, zo heet haar kleindochter ook.

'Rutte, zeg het niet!'

Op Facebook gaat een brief rond die zij stuurde aan premier Rutte gestuurd, waarin wordt opgeroepen om de naam ISIS niet langer te gebruiken voor de terroristen. De kleindochter van Peters is drieëneenhalf, heet dus ook Isis en woont in Leuth. Peters en haar dochter maken zich zorgen over het gebruik van de naam ISIS. 'Mijn dochter zet soms zelfs het nieuws af, om te voorkomen dat Isis denkt 'waarom roepen ze mij toch steeds?'. Gelukkig heeft ze twee namen en mijn dochter noemt haar daarom nu ook vaak Isis-Joy', zegt Peters.

Ze pleit voor de naam IS, zoals de overheid dat volgens haar ook meestal doet. 'Want de associatie met een lief, klein en mooi meisje vind ik gewoon walgelijk. Niet alleen verontrust het de Nijmeegse, ook elders in de wereld komen volgens Peters steeds meer mensen in actie om de naam te zuiveren van die negatieve associatie.

Luister hier naar het interview met Willy Peters op Radio Gelderland

Wat betekent het?

Dat het een terreurorganisatie is, is duidelijk: Islamitische Staat. Maar soms wordt ze ISIS, IS of ISIL genoemd en zelfs Daesh duikt steeds vaker op.

De reden dat IS zoveel namen heeft, komt doordat de naam vertaald is vanuit het Arabisch. Hoewel het acroniem Daesh in het Arabisch een negatieve bijklank heeft, staat het voor 'al-Dawla al-Islamiyya fi al-Iraq wa al-Sham'. Dat betekent hetzelfde als Islamitische Staat van Irak en Sham; wat weer een oude naam is voor een gebied waar ook Syrië onder valt, ook bekend als de Levant. En daar komt de naam ISIL vandaan.

Van groep naar 'staat'

Na een reeks grote overwinningen vorig jaar zei IS dat ze nu Islamitische Staat heet. Er hoeft niet langer gesproken te worden over Irak en Syrië, want de kunstmatige landsgrenzen doen er wat de groep betreft niet meer toe.

Er zijn voors en tegens te bedenken om wel van het één en niet van het ander te spreken. In Frankrijk wordt al langer over Daesh gesproken, omdat het een 'kwetsende' naam zou zijn en heel duidelijk geen link heeft met de Franse taal en zo het 'idee' van een islamitische staat ook niet uitgesproken wordt. Tegelijkertijd is de betekenis hetzelfde als ISIS en spreken we in Nederland geen Arabisch, dus waarom dan een Arabische afkorting gebruiken?

Omroep Gelderland zegt: IS

Hoewel geen ander land de staat erkent, is Islamitische Staat ook de naam van de groep: de leden spreken in het Engels over zichzelf als Islamic State. Het is dus een eigen naam en daarom kiest Omroep Gelderland ervoor de afkorting IS te gebruiken in onze berichtgeving.

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Radio
Deel dit artikel: