Vrijspraak voor growshophouder uit Nijmegen

NIJMEGEN - De rechtbank in Arnhem heeft vandaag Ed Gerritsen (55) uit Nijmegen vrijgesproken van overtreding van het growshopverbod. Tegen de eigenaar van Plantarium was drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

'Het recht heeft gezegevierd', laat de Nijmeegse growshophouder in een eerste reactie weten. 'Ik sta nog te shaken'. Het voorhanden hebben en verkopen van materialen voor professionele of grootschalige wietteelt is vanaf maart van dit jaar strafbaar. Met het nieuwe artikel 11a van de Opiumwet wil de overheid growshops die zich bezighouden met wietcriminaliteit aanpakken.

Geen winkel voor criminelen

Op 26 mei 2015 is de politie in het kader van een landelijke actiedag tegen growshops binnengevallen in de winkel Ed Gerritsen. Agenten namen de halve winkelvoorraad in beslag. Meer dan 3.000 producten, waaronder koolstoffilters, hennepzaden, groeitenten, flacons groeimiddel en knipbenodigdheden.

Ed Gerritsen heeft altijd gesteld alleen maar spullen te verkopen voor de medicinale gebruiker en kleinschalige hobbykwekers. 'Ik wil niets met criminaliteit te maken hebben', zei hij eerder verontwaardigd. Volgens hem zijn de in beslag genomen goederen slechts geschikt voor maximaal 5 planten. Uit zijn administratie blijkt niet dat hij deze producten in grote hoeveelheden verkocht.

OM: crimineel bezig

De officier van justitie bleek daar tijdens de rechtszaak heel anders over te denken. Volgens de officier worden goederen die Plantarium verkoopt vaak in professionele wietkwekerijen gebruikt. De combinatie van de in beslag genomen goederen ziet ze als bewijs dat de spullen bestemd waren voor grootschalige, professionele teelt van wiet.

Volgens de officier van justitie was ook bewezen dat de Nijmeegse growshopeigenaar hiervan wist, omdat hij door middel van een brief op de hoogte is gesteld van het feit dat de situatie in zijn winkel strafbaar was. De officier van justitie had daarom een onvoorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist voor overtreding van artikel 11a van de Opiumwet.

Goed verhaal

De rechtbank sprak Ed Gerritsen donderdagochtend vrij omdat hij tijdens de zitting twee weken geleden een onderbouwd betoog afstak dat zijn winkel zich enkel richt op de medicinale gebruiker en de hobbyteler die maximaal 5 hennepplanten heeft.

Tegenover zijn onderbouwde verklaring is door het Openbaar Ministerie niets gesteld dat afbraak doet aan die verklaring. Bovendien vindt de rechtbank dat het onderzoek in deze zaak op een aantal punten tekort schoot.

Ed Gerritsen is door alle gevolgen van de rechtszaak inmiddels in grote financiële problemen terecht gekomen. Zo zijn de duizenden in beslag genomen producten vernietigd, in plaats van opgeslagen in afwachting van de uitspraak.

 

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Criminaliteit Nieuws
Deel dit artikel: