Nieuws

Visverwerkers 'lappen oude vis op' met verboden middelen met waterstofperoxide (uitgebreide versie)

HARDERWIJK - Visbedrijven gebruiken ontsmettingsmiddelen om de vis er mooier uit te laten zien en om vis langer houdbaar te maken. Het gaat om middelen die in Europa verboden zijn. Dat blijkt ui onderzoek van Omroep Gelderland.
Volgens voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer is het een publiek geheim dat er waterstofperoxide gebruikt wordt in de visindustrie. ‘Malafide bedrijven gebruiken dit om oude vis op te lappen. Vis wordt er weer wit van en het werkt ontsmettend.
'Door waterstofperoxide toe te voegen kunnen bedrijven verhullen dat ze het niet zo nauw nemen met de hygiëne. In Amerika is ontsmetten toegestaan, maar volgens de Europese regels mag je helemaal niet ontsmetten.’
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt in een reactie dat er inderdaad aanwijzingen zijn dat er in de visindustrie meerdere ontsmettingsmiddelen worden gebruikt.
De inspectie gaat hier vanaf volgend jaar op controleren. ‘Naar aanleiding van signalen uit ons eigen toezicht en van Omroep Gelderland hebben we daarom besloten om in de auditprotocollen van 2016 de controle op het gebruik van decontaminatiemiddelen in de visverwerkende industrie actief mee te nemen’, aldus de woordvoerder van de inspectie.

NVWA staat ontsmettend middel toe

Opmerkelijk is dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit al jaren een ontsmettend middel toestaat voor gebruik bij visbedrijven. Dat blijkt uit inspectierapporten die Omroep Gelderland in handen kreegbij onderzoek naar de salmonella-affaire in 2012 bij visverwerkingsbedrijf Foppen uit Harderwijk.
Uit deze rapporten blijkt dat Foppen in 2008 en 2009 diverse keren is gewaarschuwd voor het gebruik van het ontsmettingsmiddel Mucusol. Maar een boete volgde nooit.
Bij navraag bij de NVWA blijkt waarom. Foppen blijkt de inspectie te hebben verzocht het middel toe te staan. De NVWA en het ministerie van Volksgezondheid gaan hier uiteindelijk mee akkoord onder voorwaarde dat het middel niet als ontsmettingsmiddel wordt gebruikt, maar alleen als technische hulpstof om vis te ontslijmen.

Consumentenbond: 'Verbied ontslijmmiddel'

Voedingsmiddelentechnologen en de Consumentenbond zetten grote vraagtekens bij het toestaan van het ontslijmingsmiddel Mucusol. Volgens hen maakt het niet uit op welke manier het middel gebruikt wordt, omdat het door de aanwezigheid van waterstofperoxide volgens hen op elke manier een ontsmettend effect heeft. En daarom zou het verboden moeten worden.
De Consumentenbond vindt dat er in Nederland meer transparantie moet komen over welke technologische hulpstoffen worden toegelaten, en waarom.

Economisch voordeel

Volgens de producent van Mucusol, desinfectiemiddelenbedrijf Aquamar uit Urk, gebruiken meerdere grote visbedrijven het middel. Om economische redenen: ‘Door het gebruik van Mucusol als ontslijmingsmiddel is de vis gemakkelijker verwerkbaar en worden machines minder vervuild, waardoor de kostprijs van het verwerkingsproces beter beheerst kan worden. Je houdt uiteindelijk 3 tot 4 procent meer vis over. En dat is belangrijk voor visbedrijven die op het scherpst van de snede moeten werken’, aldus directeur Lub Kramer van Aquamar.
Het bedrijf ontkent overigens dat Mucusol ontsmet. Maar Velzeboer toont aan dat dit wel het geval is. 'Ik heb Mucusol op verzoek van Omroep Gelderland onderzocht. Er zit waterstofperoxide in en uit de indicatieve test die we gedaan hebben, blijkt dat het middel wel degelijk ontsmet. Als de NVWA dit middel toestaat, is het hek van de dam. Dit middel moet verboden worden.’

Reactie Foppen

Foppen zegt in een reactie het middel sinds vorig jaar niet meer te gebruiken. 'We hebben het middel alleen gebruikt met als uitsluitend doel de slijmlaag van de zalm te verwijderen. Het oogmerk hierbij was deze slijmlaag in het productieproces zo snel mogelijk te verwijderen om producthygiënische redenen.
Foppen neemt nadrukkelijk afstand van elke andere suggestie over doel en toepassing van Mucusol. Door het ontwikkelen van nieuwe technieken voor het productieproces is volgens Foppen het gebruik van Mucusol bij het Harderwijkse bedrijf niet langer nodig.
Meer weten over Mucosol en over het toestaan van het middel: klik hier
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!