Nieuws

Inwoners Otterlo krijgen hun zin: komst 600 asielzoekers van de baan

OTTERLO - De komst van 600 asielzoekers naar Otterlo gaat zo goed als zeker niet door. Burgemeester Cees van der Knaap van de gemeente Ede beloofde woensdag tijdens de drukbezochte bewonersavond dat er minder asielzoekers naar het Veluwse dorp komen.
De gemeenteraad moet daar nog wel over beslissen. Van der Knaap: 'Er zijn hier heel wat raadsleden aanwezig en die hebben nu echt wel gehoord dat er in Otterlo geen draagvlak is voor een azc.' 
De gemeente Ede had met het COA afgesproken dat er 600 asielzoekers zouden worden gehuisvest op recreatiepark De Lindehof in Otterlo. Veel van de 2500 inwoners zijn daartegen. Ze willen wel asielzoekers opvangen, maar niet zoveel. Hoeveel asielzoekers er nu wel komen, wordt nog onderzocht. 

Rustig verlopen

Van der Knaap deed zijn uitspraken tijdens de bewonersbijeenkomst in De Schuilplaats Ede. De avond was verplaatst vanwege de verwachte hoge opkomst. Op de bijeenkomst kwamen zo'n 1100 mensen af. De gemeente had vooraf regels opgesteld maar de avond verliep rustig.
De bomvolle zaal met zeker 1000 inwoners reageerde met luid applaus na de mededeling dat de 600 asielzoekers zeer waarschijnlijk niet komen. Het publiek wilde ook harde toezeggingen, maar die kon niemand geven omdat de gemeenteraad nog moet beslissen.

Zie ook: Stil in Otterlo, extra controles door buurtwacht

De emoties over de komst van het azc liepen afgelopen week hoog op in Otterlo. Zondag werd een protestmars gehouden en er werden borden opgehangen met leuzen tegen wethouders en de burgemeester. 
Dinsdag werd door de ondernemersvereniging een peiling gehouden onder de inwoners. De uitslag was duidelijk: 1446 inwoners zeiden 'nee', 20 inwoners waren voor de komst van 600 asielzoekers.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!