Ouders couveusebaby's zoeken hulp bij elkaar in Elst

ELST - Als een kindje te vroeg geboren wordt, komt er meer bij kijken dan alleen een beetje aansterken in het ziekenhuis. Een vroeggeboorte heeft veel meer gevolgen voor een baby en de ouders dan gedacht. Om mensen daarvan bewust te maken, is het vandaag Wereld Prematuren Dag.

Wekenlang in het ziekenhuis

1 op de 10 baby's wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby's in Nederland. Deze baby's liggen vaak weken- of maandenlang in het ziekenhuis en lopen een groot risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden er ongeveer 1.000 baby's aan de gevolgen van hun vroeggeboorte.

Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na de couveuse nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grote kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Neo-Café in Elst geopend

In Gelderland is het eerste Neo-Café georganiseerd om ouders van te vroeggeboren baby's te helpen. Roosje Rooijakkers is één van de initiatiefnemers. Roosje is zelf de moeder van een prematuur geboren meisje. 'Het meeste verdriet is natuurlijk gewoon je kindje in de couveuse kwetsbaar te zien en het feit dat ze van alles nodig heeft om gezond te blijven. Maar ook als de baby eenmaal thuis is blijft het allemaal moeilijk voor de ouders.'

Het Neo-café moet uitkomst bieden. Het wordt éénmaal in de twee maanden georganiseerd in restaurant Ode in Elst. 'Vergelijk het met een moedercafé,' aldus Rooijakkers, 'maar dan voor ouders van kindjes die door een veel te vroege geboorte geen gemakkelijke start hebben gehad.' In het Neo-café kunnen ouders elkaar helpen. 'Gewoon verhalen delen met lotgenoten, contact hebben met elkaar.', aldus Roosje Rooijakkers.

Praten met lotgenoten

Het RadboudUMC juicht de komst van het neo-café toe. Neonatoloog Djien Liem: 'Die ouders hebben vaak toch last van post-traumatische stoornissen. Vaak is het zo dat ouders van te vroeggeboren kinderen weinig begrip krijgen van ouders van kinderen die op tijd geboren zijn. In zo'n café praten ze met lotgenoten en vinden ze vaak heel veel herkenning en dat geeft vaak het gevoel van ik ben hier niet alleen,'

 

 

 

 

Deel dit artikel:

Reageren