Nieuws

Liedjes, lampionnen en lekkers: Gelderland viert Sint Maarten

Lampionnen in alle soorten en maten, liedjes uit lang vervlogen tijden en tassen vol snoep, op veel plekken in Gelderland is woensdagavond weer Sint Maarten gevierd. Kinderen trokken zingend langs de deuren, Ook waren er allerlei lampionnenoptochten.
ARNHEM - Lampionnen in alle soorten en maten, liedjes uit lang vervlogen tijden en tassen vol snoep, op veel plekken in Gelderland is woensdagavond weer Sint Maarten gevierd. Kinderen trokken zingend langs de deuren, Ook waren er allerlei lampionnenoptochten.
In Doesburg luidden de klokken van de Martinikerk om te laten weten dat de kinderen met hun lampionnetjes langs zouden komen. Voordat hun komst uitbundig aangekondigd werd zetten kinderen en hun ouders nog even de puntjes op de i.
Ze oefenden in de kerk sint-maartensliedjes om goed beslagen ten ijs te komen en zo misschien wel extra veel snoep te kunnen 'scoren'. Natuurlijk werd ook het verhaal van Sint Maarten nog verteld, van de soldaat die de helft van zijn mantel aan een bedelaar gaf.
Kinderen oefenen liedjes over Sint Maarten in de Martinikerk in Doesburg

'Mijn moeder is een dikzak'

In Arnhem ging verslaggever Laurens Tiijnk onder meer op zoek naar het leukste sint-maartensliedje. Hij haakte daarvoor aan bij vier leerlingen van de Heijnenoordschool:

Opvoering

In Ruurlo liepen zo'n 80 kinderen met ouders mee in de sint-maartenstocht. Onder leiding van Sint Maarten te paard startte de tocht bij de Sint Willibrorduskerk en eindigde bij de Dorpskerk aan het Kerkplein. Daar werd het sint-maartensverhaal nagespeeld. Organisator Arjen van Gijssel speelde zelf Jezus: 'Ik stond daar en ineens gingen de spots aan en stond ik vol in het licht. Sommige kinderen schrokken ervan maar ze waren wel onder de indruk.' Na afloop van het toneelstuk kon iedereen nog de kerk in, voor koffie en natuurlijk warme chocolademelk. 
Twee jonge wachters in de Dorpskerk in Ruurlo tijdens Sint Maarten
Natuurlijk werd er ook veel over het feest getwitterd:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!