Nieuws

Fons de Poel, wie is hier nou de snotneus ?

NIJMEGEN - KRO-presentator Fons de Poel ging een stap te ver toen hij in een Brandpunt-uitzending Groen Links-Kamerlid Jesse Klaver als 'snotneus' betitelde. In het TV-programma Clubgenoten blijkt hij het scheldwoord al decennia eerder te hebben gebruikt maar dan voor zichzelf !

Spijbelaar wordt journalist

Als jeugdige voetballer van het Nijmeegse SV Hatert produceerde hij zijn eerste min of meer serieuze journalistieke schrijfsels voor het clubblad van Hatert; Rood Blauw Nieuws. Fons (die schrijft onder het pseudoniem 'Haas') portretteert in 1976 zijn broer Wil in het blad, maar beschrijft ook zichzelf: “Hautain van top tot teen en met een brede glimlach, die verwaand van de ene mondhoek naar de andere rolt, kortom: zo'n ventje waarvan je in eerste aanleg geneigd bent te denken: Waar bemoeit die snotneus zich mee ? “. En even verderop zet de journalist zichzelf nog een keer neer als “een sluikharige snotneus”.

Via krant naar TV

Onderwijs is aan de jonge De Poel niet besteed, hij spijbelt veel en wordt van diverse scholen weggestuurd. Hij wordt door een journalist van de Arnhemse Courant ontdekt via het clubblad van Hatert en maakt later via Nijmeegs Dagblad en De Gelderlander carrière. “Met de krant kwam de discipline” zegt hij nu. In 1982 wordt De Poel door de KRO naar Hilversum gelokt als verslaggever voor het toen al bekende actualiteitenprogramma Brandpunt. Tien jaar later volgt hij Ton Verlind op als eindredacteur van het programma. De Poel presenteert en produceert ook de actualiteitenrubriek Netwerk, Reporter, Het gevoel van de Vierdaagse, Zondagavond Laat, en Profiel.

Geen spijt

In april 2015 wordt hij van Brandpunt gehaald na het genoemde 'snotneus'-incident. De Poel heeft geen spijt van zijn uitspraak en ligt niet wakker van zijn gedwongen vertrek bij het actualiteitenprogramma: “Dat komt door mijn vooruitgangsgeloof, er komt wel weer iets anders, ik raak snel geïnspireerd”. De oud-Nijmegenaar richt zich sindsdien op journalistieke documentaire-series, schrijft columns en heeft zijn eigen bedrijf Fons de Poel Productions. In Clubgenoten vertelt hij openhartig over zijn Brandpunt-'crash', zijn loopbaan en haalt herinneringen op aan zijn Nijmeegse (voetbal)jaren.
Bekijk de uitzending hier terug
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!