Rheden neemt extra maatregelen vanwege toespraak Constant Kusters

RHEDEN - Ook in Gelderland duikt de Nederlandse Volks Unie nu op avonden op waar de asielzoekerskwestie op de agenda staat. Voorman Constant Kusters uit Arnhem sprak dinsdagavond in Rheden. De gemeente kondigde maatregelen aan vanwege zijn komst.

Kusters hield namens de extreemrechtse NVU een korte speech tijdens de inspraakavond van de gemeente. Iedere inspreker kreeg 5 minuten de tijd, Kusters nam de minuten om zich uit te spreken tegen de komst van een tweede AZC in de gemeente.

Constant Kusters: 'Ik verwacht geen groot tumult'

Aanvullende 'spelregels'

De gemeente Rheden was op de hoogte van de inhoud van de toespraak en is zich bewust van de gevoeligheid rondom het agendapunt en de komst van de Nederlandse Volks Unie. Daarom stelde ze een aantal aanvullende spelregels in:

  1. Bezoekers moeten in het bezit zijn van legitimatie

  2. Bij binnenkomst worden bezoekers geregistreerd

  3. Inwoners van de gemeente en insprekers hebben toegang tot de raadszaal

  4. Overige bezoekers worden verwezen naar een aparte ruimte waar ze het debat op een scherm kunnen volgen

Wie mag inspreken?

Iedereen die een inspraakreactie wilde geven op dit onderwerp, kon dat tot uiterlijk tot 12:00 uur laten weten. Volgens de gemeente meldden acht sprekers zich officieel aan. Dat Kusters als niet-Rhedenaar mocht inspreken is mogelijk, aangezien gemeenten zelf een afweging kunnen maken hoe ze raadsbijeenkomsten inrichten.

Zo kan men kiezen voor een geheel besloten bijeenkomst, bijvoorbeeld als de veiligheid en openbare orde in het geding zijn, of een raadsvergadering zonder inspreken, inspreken voor alleen inwoners of een geheel open inspreekavond.

Vaststellen maximum aantal asielzoekers

Op de agenda van de raadsvergadering stonden onder meer de uitgangspunten voor de komst van een tweede asielzoekerscentrum en de opvang van vluchtelingen. 'Het gaat om het vaststellen van het maximum aantal asielzoekers en de huisvesting, waarbij de voorkeur uitgaat naar een verblijf in stenen huisvesting en niet in de vorm van een tijdelijke noodopvang zoals bijvoorbeeld met tenten', aldus woordvoerder Bakker van de gemeente Rheden.

Pamfletten tegen Kusters

Zondag werden op verschillende plekken in Rheden posters gespot met doorgestreepte hakenkruizen, zo meldde de Gelderlander. Ze zouden zijn opgehangen vanwege de komst van Kusters. De pamfletten zijn onder meer gezien op de Oranjeweg en de Arnhemsestraatweg.

NVU tegen AZC

Kuster's NVU is tegen de komst van een tweede AZC en wil überhaupt geen AZC in Rheden. 'Laat de gemeente Rheden een lichtend voorbeeld zijn voor de rest van Nederland dat zij zeggen: genoeg is genoeg, wij willen geen gelukszoekers meer opvangen in onze gemeente! Wij gaan het belastinggeld uitgeven aan Nederlandse belangen en interesses in onze gemeente!'

Er ligt een concreet voorstel om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om maximaal 300 extra asielzoekers te huisvesten in een regulier AZC. De gemeenteraad neemt hierover op 24 november een definitief besluit.

Livestream via internet

Het hele vergaderschema van de avond vindt u op de website van de gemeenteraad. Daar kunt u dinsdagavond via een livestream de bijeenkomst direct volgen.

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Asielzoekers Politiek Rheden Nieuws
Deel dit artikel: