Ridder Rob van der Capellen houdt verhaal van bijzondere voorvader levend

BRUMMEN - Rob van der Capellen is een achter-achter-achterkleinzoon van één van de meest bijzondere mannen uit de Gelderse geschiedenis. Aan het einde van de achttiende eeuw probeerden Gelderlanders de maatschappij te veranderen. Zij wilden meer burgerrechten en meer inspraak van het volk in de politiek. Deze vrijheidsstrijders waren de patriotten.

De Gelderse edelman Robert Jasper van der Capellen was hun leider. Hij woonde op Kasteel Engelenburg in Brummen. Robert Jasper van der Capellen organiseerde een grote handtekeningenactie tegen de kleine elite die alle touwtjes in handen had. De patriotten bonden een jaar lang een felle strijd aan tegen de zittende machthebbers.

Uiteindelijk moest Robert Jasper van der Capellen met de andere patriotten vluchten naar Frankrijk en werd hij door Gelderse rechters ter dood veroordeeld. Aan het einde van zijn leven keerde hij terug naar Nederland. De politieke situatie was dusdanig gewijzigd dat veel van de idealen van de patriotten waren gerealiseerd. Rob van der Capellen probeert het verhaal van zijn dappere, verre voorvader levend te houden. Hij is een echte Ridder van Gelre.

 

Meer over dit onderwerp:
Ridders_van_Gelre_-_De_Ridders
Deel dit artikel: