Het Groene Oosten, afl. 11: Duurzaam bedrijvenpark en Veluwse Vachten

ARNHEM - In deze aflevering van Het Groene Oosten nemen we een kijkje in een 361 graden gezond schoolgebouw en leren we alles over de slimme meter. En...

In het Groene Oosten maken we een tour over een vernieuwend en duurzaam industriepark. Industriepark Kleefse Waard in Arnhem wil het meest duurzame bedrijvenpark van Nederland worden. Het is een uniek terrein waarop veel gespecialiseerde bedrijven zijn gevestigd in de productie en/of Clean Tech industrie, denk hierbij aan Allego, Deps, 4Petrecycling en StexFibers.

Veel schoolgebouwen worden op traditionele manier ontworpen en gebouwd. Er wordt niet of weinig gekeken naar de wisselwerking tussen mens en gebouw, terwijl het daar toch om gaat op scholen. Als je deze twee wel als uitgangspunt neemt krijg je een 361 graden gezond gebouw. De Kleine Prins in Doetinchem is volgens deze principes gebouwd, we nemen er een kijkje.

En hoe slim is de slimme meter? Deze nieuwe digitale meter geeft huisbezitters een beter inzicht in hun energieverbruik. De netbeheerder kan via deze digitale meter meterstanden op afstand lezen. De slimme meter registreert ook de teruggeleverde energie. We gaan op pad met netbeheerder Alliander, ze plaatsen een slimme meter in de Dotterlaan in Arnhem.

Op de Veluwe wordt de verspilling wel op een hele bijzondere manier tegengegaan. Rouke en Stijn van Veluwse Vachten hergebruiken de vachten van dieren die op de Veluwe leven. In het kader van het wildbeheer moet een aantal dieren soms afgeschoten worden. Niet alleen het vlees maar ook de huiden worden gebruikt, niets gaat verloren. Na de jacht worden de wintervachten gelooid en de zomervachten verwerkt tot perkament. Dat levert een product dat de sfeer van de Veluwe uitademt.

In elke aflevering van Het Groene Oosten zit een 'Groene Mensch', dit is iemand die duurzaam leeft of bijvoorbeeld een duurzaam bedrijf heeft. In aflevering 11 is dit Guido Bartels van Foodsharing, op de site foodsharing.nl kunnen mensen hun overtollige voedsel zetten, dit doen ze met hun contactgegevens erbij zodat je weet waar je het eten af kan halen. Onder andere bij Guido staat het overtollige voedsel dan op je te wachten.  

Het Groene Oosten: iedere woensdagavond op TV Gelderland om 18.25 uur (en ieder uur herhaald).

 

 

Meer over dit onderwerp:
Het Groene Oosten
Deel dit artikel:

Reageren