Huiseigenaren doen het zelf: op zoek naar warmtepomp en isolatie

DOORNSPIJK - Omdat ze zelf nergens goed informatie kon vinden over het energiezuinig maken van haar eigen huis, richtte Eva Petra Simon uit Doornspijk vijf jaar geleden een lokale Duurzame Huizenroute op. Inmiddels is deze huizenroute landelijk geworden en wordt de route dit jaar voor het eerst op twee dagen gehouden.

Hoe werkt dat nou?

Tijdens deze dagen delen huiseigenaren hun ervaringen met het duurzamer maken van hun woning. Zo inspireren zij anderen. Aan de dagen doen driehonderd huizenbezitters mee, op de website staan nu 525 woningen. Bezoekers kijken bij andere huizenbezitters binnen en buiten om te zien hoe bijvoorbeeld een warmtepomp werkt en wat zonnepanelen en verschillende vormen van isolatie opleveren.

Bewuste keuze

Eva Petra Simon van de Duurzame Huizenroute: 'Toen wij zelf jaren geleden met ons huis in Elburg aan de slag wilden, konden we nergens makkelijk informatie vinden. Ik bedacht toen hoe fijn het was als we zelf bij anderen kon kijken om ideeën op te doen.

'Dat is gelukt en in vijf jaar dus uitgegroeid tot een landelijke route. Gelukkig is duurzaamheid inmiddels een bewuste keuze van steeds meer mensen. Ik denk ook niet dat subsidie per se noodzaak is'. De Duurzame Huizenroute wordt vandaag in Amsterdam officieel geopend in het bijzijn van minister Blok.

Gelders Energie akkoord

Toch bestaan er voor huiseigenaren nog steed regelingen om een deel van de energiemaatregelen gesubsidieerd te krijgen of hiervoor een goedkope lening te krijgen. Woordvoerder Everdien Gunsing van de provincie Gelderland: 'De afgelopen jaren hebben we op verschillende manieren particulieren en woningcorporaties geholpen. Zo is er 20 miljoen subsidie geweest voor isolatie. Huiseigenaren konden per aanvraag 500 euro krijgen voor bijvoorbeeld muur- of vloerisolatie, of betere ramen. Ook was een lening mogelijk maar daar is niet heel veel gebruik van gemaakt.'

Door met investeren

'Met corporaties hebben we een tienduizend woningen energiezuiniger gemaakt. Dat leverde ook nog eens een kleine 2000 arbeidsplaatsen op. Aan deze regelingen komt overigens dit jaar een eind. Nu is de provincie bezig met het Gelders Energie Akkoord. Daarvoor komen alle partijen samen aan tafel, dus particulieren, bouwbedrijven en bestuurders. We gaan dus door met het investeren in het ontwikkelen van nieuwe technieken'.

De zogeheten energietransitie is een speerpunt van Gelderland. Woordvoerder Gunsing: 'Het gaat goed maar het kan nog veel beter en sneller. We willen minder afhankelijk zijn van energiestromen uit politiek instabiele landen, zoals Rusland. Ook wil de provincie werken aan een duurzame wereld, die er ook nog is voor onze kinderen. Verspilling van energie is daarbij gewoon zonde. Dat kost geld en daar kun je veel betere dingen mee doen'.

Het Groene Oosten: terugkijktip!

Het programma Het Groene Oosten van TV Gelderland heeft ook aandacht besteed aan de Duurzame Huizenroute. Dat programma is uitgezonden op woensdag 4 november en terug te kijken via uitzending gemist op onze zender.

Meer over dit onderwerp:
Elburg Het Groene Oosten
Deel dit artikel:

Reageren