'De brief die nooit aankwam'...nabestaanden aangrijpende brief gezocht

ARNHEM - Bij het opruimen van een oude boerderij in Dinxperlo kwam de heer Oldenwening iets opmerkelijks tegen; hij vond een bijzondere brief uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een afscheidsbrief van een man die schrijft naar zijn vrouw en kinderen, drie dagen voordat hij wordt gefusilleerd. In Gelderland helpt vraagt meneer Oldenwening hulp bij het opsporen van nabestaanden van deze schrijver van de aangrijpende brief uit 1942.

                               “.....1 Mei 1942
                
     Mijn liefste Mien, Pieter en Gradi
Je zult waarschijnlijk wel begrepen hebben wat er
in de laatste tijd gebeurd is, en op 11 April j.l.
is het vonnis tegen mij uitgesproken , ik heb nog getracht
door een gratieverzoek het oordeel te ontkomen, maar
het verzoek is helaas afgewezen. De mens wikt, God
beschikt. Zo krijg ik nog gelegenheid  3 brieven te
schrijven. Ten eerste denk ik aan het allerliefste wat mij op
aarde was, aan mijn liefste Vrouw, Pieter en Gradi..
Lieve Mien, het zal een zware boodschap voor je zijn
maar ik kan de weg niet anders voor je maken.
Alles is in Gods hand gegeven, mijn gebed is tot
het laatste voor jullie geweest of God jullie wilde sterken
in het geloof en de moeilijke weg naar het vlees, of God
jullie voor vertwijfelen wil bewaren en wil bezielen met
geloof, moed en trouw...................” 


Dit is een fragment van een lange brief met een aangrijpende inhoud maar zonder afzender. Oldenwening vond de brief in een boerderij in Dinxperlo. 'De oma van mijn vrouw woonde in de boerderij waar deze brief is gevonden. Zij is op gegeven moment verhuisd en bij het leegruimen van de boerderij zijn de brieven in een kast gevonden'. Wat het meest ontroerend is, is dat de brief nooit is aangekomen bij degene voor wie hij bestemd was: Mien, Pieter en Gradi. Uit de brief kunnen we opmaken dat de schrijver in 1935 getrouwd is met Mien. Tussen 1935 en 1942 kregen zij twee kinderen; Pieter en Gradi. 

Geen resultaat tot nu toe

De familie Oldenwening is al lange tijd bezig om meer licht in de zaak te krijgen, maar tot nu toe zonder resultaat. Er zijn een aantal brandende vragen waar zij graag meer over horen: wie zijn de mensen die in de aanhef van de brief worden genoemd, wie heeft deze indrukwekkende en emotionele brief geschreven en hoe komt deze brief terecht op een boerderij, waar niemand de genoemde personen kent of heeft gekend?

Denkt u meer te weten over de onbekende schrijver of over de geadresseerden? Heeft u aanknopingspunten of kent u soortgelijke verhalen?  Laat het weten op de website van Gelderland helpt! Komende zondag is de familie Oldenwening ook te zien in de tv-uitzending van Gelderland helpt.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Aalten Gelderland Helpt Nieuws
Deel dit artikel: