350 bezwaren huishoudelijk hulp Berkelland gegrond; gemeente past beleid aan

BORCULO - De gemeente Berkelland gaat het beleid op huishoudelijke hulp aanpassen. Ook worden 350 ingediende bezwaren van inwoners gegrond verklaard. Dat heeft wethouder Marijke van Haaren de gemeente Berkelland woensdagmiddag bekend gemaakt.

Mogelijk meer mensen recht op huishoudelijke hulp

Voorheen werd er gekeken of mensen zelf de regie in handen konden hebben en dus ook zelf nog veel konden regelen. Nu wordt er veel breder gekeken. 'Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand zoveel zorg nodig heeft, dat het niet meer reëel is dat de omgeving van die persoon dat allemaal opvangt'.

350 inwoners van Berkelland hadden bezwaar gemaakt omdat ze geen huishoudelijke hulp meer zouden krijgen. Deze groep houdt nu in ieder geval nog hulp tot 1 juli 2016. Ook de 625 mensen die geen bezwaar hebben gemaakt kunnen, als ze dat willen, hun hulp tot 1 juli nog houden. 'Alle keukentafelgesprekken vinden opnieuw plaats', zegt de wethouder. 'Ik steek liever tijd, geld en energie in zorg, dan in juridische procedures'.

Wethouder Van Haaren geeft uitleg

'Dit scheelt een boel rechtszaken'

Jurist Kevin Wevers, die een groot deel van de bezwaarmakers bijstaat, is blij met de verlenging tot 1 juli. 'Dit scheelt weer een boel rechtszaken'. Wevers is ook benieuwd wat er nu na 1 juli 2016 gaat gebeuren. De termijn is al vaker verlengd. 'Mïjn cliënten zullen wel zeggen, t'is toch weer tijdelijk'.

FNV bestuurder Wim van den Hoorn is blij met dit  voorstel van Berkelland. 'Stap voor stap komen we waar we willen wezen'.

TSN trekt ontslagaanvragen in

De gemeenteraad neemt op 17 november een besluit over dit voorstel. Daarna ontvangen de betrokken inwoners meer informatie. Voor de zorgaanbieders betekent dit dat ze ook na 1 januari hun diensten kunnen blijven leveren. Thuisorganisatie TSN heeft inmiddels alle 87 ontslagaanvragen voor thuiszorgmedewerkers in Berkelland ingetrokken.

Proces nog lang niet klaar

Ook al stelt het college voor het beleid aan te passen, veranderingen zijn altijd mogelijk. 'In Nederland zijn op dit moment heel veel rechtszaken, ook in bijvoorbeeld buurgemeente Lochem. Deze zaken volgen we op de voet', maakt Van Haaren duidelijk. Naar aanleiding van de uitspraken moeten wij misschien ook wel weer wat aanpassen. Daarbij komt ook dat dit de gemeente meer geld gaat kosten. 'Ik moet nog puzzelen hoe ik dit op ga lossen'. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Berkelland Zorg-Huishoudelijke hulp Nieuws
Deel dit artikel: