Nieuws

Nijmegen krijgt overheidsgeld om radicalisering tegen te gaan

De gemeente Nijmegen krijgt 120.000 euro van het kabinet om radicalisering en terrorisme tegen te gaan.
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen krijgt 120.000 euro van het kabinet om radicalisering en terrorisme tegen te gaan.
In februari van dit jaar zegde premier Rutte al toe om geld beschikbaar te stellen voor de aanpak van radicalisering en terrorisme. Volgens het kabinet hebben de gemeenten een belangrijke rol bij het voorkomen van radicalisering.

Tien gemeenten uitgenodigd om eerste aanvraag te doen

Eerder dit jaar deed Nijmegen al een aanvraag samen met de omliggende gemeenten, maar dat was volgens de overheid niet de bedoeling. Door de minister van Veiligheid en Justitie zijn er tien gemeenten aangewezen waar de problemen van radicalisering vooral een rol spelen. Naast gemeenten in de Randstad zijn dit onder meer Nijmegen en Arnhem, dat eerder al vier ton toebedeeld kreeg.

'Wij blijven doorgaan met ons eigen overleg in Gelderland-Zuid'

Burgemeester Bruls benadrukt dat Nijmegen gewoon doorgaat met het overleg in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Bruls: 'het zou toch onzinnig zijn als iedere gemeente in onze regio een aparte functionaris zou moeten aanstellen op het gebied van radicalisering terwijl die kennis er al is?'

15 'loners' in beeld

Nijmegen wil het geld onder andere inzetten om de moslimgemeenschap te versterken. Burgemeester Bruls daarover: 'We willen een aantal mensen in de verschillende moslimgemeenschappen helpen in hun voorbeeldrol. Daarmee hopen we signalen van eventuele radicalisering eerder op te pakken.' Volgens Bruls zijn er in Nijmegen zo'n 15 zogenoemde 'loners': individuen die geradicaliseerd zijn. Maar dat is wel een groep wisselende personen.

Jonge meiden met radicale ideeën

Daarnaast zijn er mensen die zich associëren met radicale ideeën, maar nog niet op het punt staan om ook direct af te reizen naar bijvoorbeeld Syrië. Een opvallend verschijnsel noemt burgemeester Bruls dat er de laatste maanden ook jongen vrouwen zijn die rondlopen met radicale ideeën. Over de vraag of het geld ook ingezet wordt om radicalisering onder de vluchtelingen op Heumensoord tegen te gaan wil de burgemeester zich niet al te duidelijk uitspreken: 'Heumensoord behoort ook tot onze stad dus het draait wel mee in het totale programma.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!