Nieuws

Inger de Vries biedt Kamerleden petitie over juridische status vermiste personen aan

HARDERWIJK - Inger de Vries uit Harderwijk bood dinsdag de vaste kamercommissie voor Veiligheid en Justitie ruim 47.000 handtekeningen aan. Die had ze ingezameld met haar petitie om vermiste personen een juridische status te geven.
Voor de wet kunnen mensen nu alleen levend of dood zijn, maar niet vermist. Dat wil ze veranderen.
Omdat die aparte status er nu nog niet is voor vermiste personen lopen achterblijvers tegen grote praktische problemen aan. Zo komen partners en kinderen van vermiste personen soms in grote financiële problemen, omdat ze niet uit naam van het vermiste familielid mogen handelen. De inkomsten vallen bijvoorbeeld weg, maar de hypotheek en verzekeringen lopen door. Daarnaast mogen achterblijvers geen officiële handelingen uitvoeren voor iemand die niet is doodverklaard.

Auto in het water

Inger de Vries ondervond deze situatie twee jaar geleden aan den lijve. Haar vader Henry was eind 2013 spoorloos verdwenen. Hij werd pas na acht maanden gevonden in zijn auto in het water bij Zeewolde. Dit verhaal deelde ze bij de overhandiging met de commissieleden. Leden van VVD en SP vinden het een sympathiek plan, maar er moet ook gekeken worden of een 'vermist' status juridisch haalbaar is.

Steun van misdaadjournalisten

Het voorstel van Inger de Vries kon vanaf het begin rekenen op veel steun. Zo hebben het Fonds Slachtofferhulp, maar ook misdaadjournalisten Peter R. de Vries en John van den Heuvel en advocaat Richard Korver het initiatief omarmd. Zij waren beide ook aanwezig bij de overhandiging.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!