Nieuwe rol zorgverleners Veluwe tegenover verzekeraars positief ontvangen

HARDERWIJK - De eerste reacties op het de nieuwe koers die een aantal zorgverleners op de Veluwe voert tegenover de verzekeraars zijn positief. Verpleeghuizen, huisartsen en ziekenhuizen draaien vanaf nu de rollen om: niet de verzekeraars bepalen wat de behandeling is, maar de deskundigen die de behandeling uitvoeren.

De PvdA in de Tweede Kamer is enthousiast en ziet mogelijkheden om het initiatief landelijk in te voeren. PvdA Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester: 'Wat ik heel goed vind is dat ze het samen met de patienten regelen en dwingen de verzekeraar op grond daarvan het gesprek aan te gaan. Nu hoor ik veel kritiek van de zorgverleners als ze moeten onderhandelen met verzekeraars. Teken maar bij het kruisje, en dat is het dan. Dat leidt niet automatisch tot betere zorg.'

Verzekeraars te machtig?

Op de vraag of de zorgverzekeraars te machtig zijn zegt ze: 'Zorgverzekeraars zetten hun macht verkeerd in. Het is een private onderneming die ons premiegeld beheert en uitgeeft. Als je dan je eigen feestje gaat vieren en de patiënten en zorgverleners hebben geen zeggenschap dan ben je niet goed bezig. Het mooie is dat ze echt de rollen omdraaien: dit is wat we willen en toon maar aan dat je op basis daarvan een contract met ons wil aangaan.'  Woensdag brengt de PvdA het initiatief onder de aandacht van de minister Schippers in een zorgdebat.

Reactie verzekeraars

Zilveren Kruis Achmea, een van de grootste verzekeraars in het gebied, laat weten dat ze verwacht er wel uit te komen met de zorgverleners op de Veluwe. Woordvoerster Christine Rompa: 'Ik ben niet helemaal op de hoogte van de plannen, maar wat ik er van weet strookt met ons uitgangspunt, namelijk de beste zorg voor mensen die het nodig hebben. Bij ons is het al zo dat specialisten medicatie en duur van behandeling bepalen.' De brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland kan nog niet op de plannen reageren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: