Het Groene Oosten, afl. 10: Duurzame Huizen Route en duurzaam klussen

ARNHEM - In deze aflevering van Het Groene Oosten gaan we gaan we duurzaam klussen en leren we alles over de rol van de bij in de biologische landbouw. En ….

Voor iedereen die z’n huis wil verduurzamen, maar niet goed weet waar te beginnen is er de Duurzame Huizen Route. Op 7 en 14 november kan je huizen bezoeken die hier aan deelnemen (opgave via de site van de DHR). Zo kan je kennis opdoen over energie besparen en aan andere huizenbezitters vragen stellen over hoe je jouw huis het beste energiezuinig kunt maken. Andre bezoekt al vast een huis dat mee doet aan de Duurzame Huizen Route en kijkt of hij alvast wat tips kan krijgen.

En als je dan inspiratie hebt opgedaan, dan wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk aan de slag. Wij in ieder geval wel, vandaar dat we alles willen weten over duurzaam klussen. Want welk hout mag je gebruiken en welke kit? Ook het isoleren van je huis kan met duurzame materialen, dit een meer vragen we aan duurzaam klusser Marten Schaap.

De bij is van onschatbare waarde voor de natuur en daarmee ook voor mensen en dieren. Op biologische boerderij de Meander in Brummen hebben ze de bijenvolken niet voor de honing maar puur voor de bestuiving van gewassen. De bijen zijn een indicator voor een gezond levend landschap, op de biologische boerderij doen ze er alles aan om dit voor de bijen te creëren.

Zelf kunnen we ook van alles doen om de bijenstand op pijl te houden, het Bijenlint in Zutphen geeft ons in deze aflevering van Het Groene Oosten allerlei tips hoe we rondom ons huis kunnen doen.

In elke aflevering van Het Groene Oosten zit een 'Groene Mensch', dit is iemand die duurzaam leeft of bijvoorbeeld een duurzaam bedrijf heeft. In aflevering 10 is dit ecoloog Wouter Helmer van Stichting ARK Natuurontwikkeling. Hij is bekend van de herinrichting van de Ooypolder en als initiator van Rewilding Europe. Door zijn initiatief worden door Free Nature meer dan 1000 grote grazers ingezet in 28 natuurgebieden van de Zeeuwse duinen tot aan de Limburgse Grensmaas.

En in de rubriek de Energiebespaarder neemt onze energie-expert Bas Verkerk van Groenpand het appartement van Gert-Jan Kuiper uit Arnhem onder de loep.

Het Groene Oosten: iedere woensdagavond op TV Gelderland om 18.25 uur (en ieder uur herhaald).

 

Meer over dit onderwerp:
Het Groene Oosten
Deel dit artikel:

Reageren