Ruzie over nevengeul Lent bereikt ook Tweede Kamer

NIJMEGEN - Het conflict tussen Rijkswaterstaat en de gemeente Nijmegen over de nevengeul die bij Lent wordt gegraven heeft nu ook de Tweede Kamer bereikt. D66-Kamerlid Wassila Hachchi vraagt de minister om actie te ondernemen om de problemen tussen de twee partijen op te lossen.

Rijkswaterstaat en de gemeente Nijmegen lijken het maar niet eens te kunnen worden over wie de baas is over die nevengeul.

Watersporters uit Nijmegen en omgeving zijn bang dat ze in de problemen komen door het conflict. De nevengeul biedt behalve een veilige leefomgeving ook mogelijkheden voor watersporters. Die groep wordt een beetje zenuwachtig.

Zo wees Rijkswaterstaat een eerder initiatief voor een drijvend botenhuis in de nevengeul al van de hand. Sommige watersporters zeggen dat het seizoen van volgend jaar verloren is als er niet snel duidelijkheid komt over wat er nu wel en niet mag in die nevengeul.

Blij met Haagse bemoeienis

Het Nijmeegse D66-fractielid Toon van Gent is blij met de vragen die in Den Haag worden gesteld. De Kamervragen komen van Wassila Hachchi van D66 en VVD'er Hayke Veldman, die zelf raadslid was in de Waalstad. Van Gent: 'Op deze manier kunnen we het gesprek tussen Rijkswaterstaat en het college van burgemeester en wethouders weer op gang brengen. Wij werken daaraan vanuit de Nijmeegse gemeenteraad en nu ook vanuit de Tweede Kamer.'

Tussen wal en schip

Nu er geen duidelijkheid is over de mogelijkheden bij de nevengeul dreigen watersportverenigingen tussen wal en schip te vallen. Toon van Gent weet als oud-lid van de Nijmeegse studentenroeivereniging waarover hij spreekt: 'Zowel de gemeente als Rijkswaterstaat wil Phocas eigenlijk uit het Maas-Waalkanaal hebben, omdat dat een erg drukke vaarroute is. Omdat de vereniging al langer rekent op snelle verhuizing, is er al jaren geen grootschalig onderhoud meer geweest aan het complex.'

Roeivereniging De Waal is onlangs opgericht en wacht op beweging van de gemeente. Ze hebben op dit moment geen plek om te roeien. D66 Kamerlid Hachchi stelt in haar vragen dat het goed zou zijn om in de nevengeul en op het eiland plaats te maken voor watersport, recreatie en een botenhuis.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: