Aangifte tegen gemeente Nijmegen om fatale flatbrand

NIJMEGEN - Bij de grote brand in de Notenhout in Nijmegen van afgelopen februari hadden geen doden hoeven vallen. Dat stelt brandweerdeskundige Fred Vos. Hij doet daarom aangifte tegen de Nijmeegse gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.

De brand in de seniorenflat kostte aan vier bewoners het leven. Onlangs maakte het Openbaar Ministerie bekend geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen na de brand. Op verzoek van het OM deden het Nederlands Forensisch Instituut en TBO/Effects onderzoek. Daarop oordeelde justitie dat er onvoldoende aanwijzingen waren voor vervolging.

'Gemeente verantwoordelijk'

Volgens Vos is de gemeente indirect verantwoordelijk en hij verwijt het stadsbestuur dood door schuld. De brandweerdeskundige deed eigen onderzoek en concludeerde dat de bouwvergunning niet klopte. Ook de vergunning voor de verbouwing van de snackbar waar de brand begon zou niet hebben gedeugd. Volgens Fred Vos zijn de adviezen van de brandweer bovendien genegeerd, zo vertelde hij bij Omroep Gelderland. 

Raadsleden schrikken van aangifte

Verschillende raadsleden hebben geschrokken gereageerd op de aangifte. 'Ik vind dit nogal wat, waar hij ons van beschuldigd', zegt CDA-fractievoorzitter Mark Buck. 'Je kunt hier de gemeenteraad niet voor verantwoordelijk houden.' SP-raadslid Annelieke van den Berg vraagt zich af of zo'n aangifte wel ethisch verantwoord is.

Het college van Nijmegen heeft de aangifte ter kennisgeving aangenomen en benadrukt dat het OM na onderzoek geen vervolging heeft ingesteld. 

Brandweerdeskundige Fred Vos werkt als gastdocent op de Politieacademie in Apeldoorn en uitte al verschillende malen kritiek op de rol van de brandweer. Zo is hij kritisch over de Enschederamp, de brand bij Chemie-Pack en de Schipholbrand. 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Brand Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: