Schrijver Jan Siebelink uit Ede presenteert opvolger 'Knielen op een bed violen'

DIEREN - Schrijver Jan Siebelink uit Ede heeft donderdag zijn nieuwe roman 'Margje' gepresenteerd in hotel Villa Veertien in Dieren.

Het boek Margje is een vervolg op zijn boek Knielen op een bed violen. In dat boek verwerkte Siebelink herinneringen uit zijn jeugd. Het werk werd zelfs bekroond met de AKO literatuurprijs.

'Margje is terugkijk op het leven'

In het boek keert Siebelink weer terug naar het kwekersgezin Sievez, alleen verschuift de focus van het verhaal van vader Hans naar de andere gezinsleden. Nu wordt het verhaal verteld vanuit zoon Ruben, een oudere man die tijdens een lange oudejaarsnacht terugkijkt op zijn leven.

'Ik had toch alles al gezegd?'

Siebelink: 'Ik heb tien jaar gewacht tussen Knielen op een bed violen (2005) en Margje. Eerlijk gezegd dacht ik dat ik nooit meer over dat gezin zou schrijven, over de kwekerij en over Velp. Want ik heb alles gezegd wat ik wilde zeggen. Maar gaandeweg kwamen allerlei herinneringen weer boven.'

'Ik wist niet dat dit boek nog in mij zat, dat ik dit kon loswrikken uit mijn brein. Tot ik op kerstavond planten ging brengen op het graf van mijn ouders op begraafplaats Heiderust in Rheden. Toen ik enkele dagen erna terugkwam, waren de planten gestolen.' Die ervaring bracht de schrijver terug naar vroeger, naar de periode nadat zijn vader was overleden en de kwekerij failliet ging.

Portret van de huisvrouw

Mensen liepen de kwekerij in en uit en namen van alles mee. 'Ik herinnerde mij dat mijn moeder mij steeds zei: je moet beter op de kwekerij letten Jan! Dat was tot op het obsessieve af.' De sterke herinnering aan zijn moeder gaf inspiratie voor Margje, een boek over een vrouw die volgens Siebelink intelligent was en wilde doorleren maar in een keurslijf terechtkwam: 'Het is een portret van een bepaalde sociale klasse in Nederland, van hen die huisvrouw werden maar ook andere dromen hadden en konden nadenken.'

 

Jan Siebelink is zondag om 11.00 uur te zien in het TV Gelderland-programma In Gelderland Live.
Meer over dit onderwerp:
Cultuur Ede
Deel dit artikel:

Reageren