Nieuws

Zware straffen geëist voor aanslag met molotovcoctail in Velp

VELP - Tegen de drie verdachten van de aanslag met een molotovcoctail op een huis in Velp zijn woensdag zware straffen geëist.
Een man van 34 uit Velp hoorde 16 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen en een 28-jarige man uit Velp dezelfde straf maar dan zonder tbs. De derde verdachte, een 28-jarige man uit Rheden, moet van justitie 12 jaar de cel in.
Het betreffende pand aan de Willemstraat stond bekend als Polenhotel, omdat er veel Oost-Europese uitzendkrachten verbleven. De 34-jarige Velpenaar zou in de nacht van 3 op 4 september vorig jaar met de man uit Rheden naar het adres zijn gereden en een brandbom naar binnen hebben gegooid. De 28-jarige man uit Velp wordt ervan verdacht het plan te hebben beraamd.

Schrik aanjagen

De drie verdachten van de aanslag legden woensdag een onsamenhangende verklaring af. Tijdens de warrige inhoudelijke behandeling van de zaak spraken de mannen zichzelf en elkaar constant tegen. Toch ontstond een beeld van wat zich moet hebben afgespeeld.
Een van de verdachten voelde zich onveilig in zijn eigen woonomgeving vanwege een inbraak en een steen door de ruit van een auto. De andere twee kregen dat mee en wilden de 'daders' in het Polenhotel aanpakken.
Een van hen verklaarde benzine uit een brommer in een lege fles te hebben gedaan. 'Het idee was om naar het Polenhotel te gaan en ze af te schrikken. We dachten dat aan de voorkant een gemeenschappelijke ruimte was, niet dat iemand daar sliep.'

'We wensen de daders de pijn van een nacht toe'

Bij de aanslag werd eerst een stoeptegel naar binnen gegooid en daarna een brandbom. Een man en een vrouw uit Slowakije raakten daarbij zwaargewond. De slachtoffers, die woensdag bij de rechtszaak aanwezig waren, lagen te slapen toen de molotovcocktail naar binnen vloog.
Tijdens de rechtszaak werden foto's van de verwondingen getoond. De vrouw is voor 55 procent van haar lichaam verbrand en de man voor 78 procent. Hij zal waarschijnlijk altijd moeilijk blijven lopen. 'Wij wensen de daders slechts de pijn van een nacht toe', zeggen de slachtoffers. Zelf hebben ze nu, een jaar later, elke dag pijn.
De voorzitter van de rechtbank leest de verklaringen voor van de slachtoffers:

'Ik heb hen er niet toe aangezet'

De man van 28 uit Velp, die opdracht voor de aanslag zou hebben gegeven, zei eind februari al onschuldig te zijn. 'Ik vind het heel hard om te moeten horen dat zij nu zeggen dat ik hen er toe heb aangezet.'
Volgens de officier van justitie had de man wel degelijk een belangrijke rol. Hij zou die bewuste nacht in WhatsApp-berichten 'We gaan op jacht' hebben geschreven. Ook zou hij daarna berichten hebben gestuurd om de politie te misleiden.
De Velpenaar legde woensdag voor de rechtbank in Arnhem uit dat 'We gaan op jacht' een oproep was om samen met de anderen inbrekers te betrappen.

Vermeende brandbomgooier: 'Ik ben onschuldig'

Ook de 34-jarige Velpenaar, die de brandbom naar binnen zou hebben gegooid, zegt onschuldig te zijn. 'Ik ben er onbewust bij betrokken, omdat ik mijn scooter heb uitgeleend. Ik zit nog in de proeftijd van mijn tbs', sprak hij woensdag. De man kreeg 10 jaar geleden tbs opgelegd voor een steekpartij in 2004 in Arnhem.
Een getuige heeft verklaard dat hij de man zag wegrennen na de aanslag. 'Dan zit hij uit zijn nek te zwetsen', luidde het verweer van de verdachte. De drie mannen wordt poging tot moord in vereniging ten laste gelegd.