Het Groene Oosten, afl. 9: Duurzaam hout en zon op het gemeentehuis

ARNHEM - In deze aflevering van Het Groene Oosten gaat Andre op pad met een boswachter en leert alles over duurzaam hout en ziet hij hoe een Amarylliskweker het Hollands hout gebruikt om zijn kassen te verwarmen. En...

Honderden zonnepanelen, niet op jouw eigen dak, maar op het dak van het gemeentehuis. Steeds vaker zijn er energiecoöperaties (zoals EnergieRijkVoorst) die de mogelijkheid bieden om toch zonne-energie af te nemen, ook als jouw eigen dak daar niet geschikt voor is. In de gemeente Voorst liggen nu 400 zonnepanelen op het gemeentehuis van 54 inwoners uit die gemeente.

Er zijn inmiddels heel veel verschillende zonnepanelen op de markt, in deze aflevering van Het Groene Oosten neemt Andre er een aantal onder de loep, maar dat doet hij niet zonder enig gevaar…

Verantwoord, duurzaam hout hoeft niet van ver te komen, juist niet zelfs, dat duurzame hout vind je in de bossen van Staatsbosbeheer. Andre gaat samen met een boswachter op pad door de bossen van de Veluwe en daar hoort en ziet hij wat er gebeurt met het Hollands Hout.

Ook de restanten van het Hollands Hout worden gebruikt, zo zien we in Angeren hoe je met houtchips (houtsnippers) een heel kassencomplex kan verwarmen, helemaal vrij van het energienet. Amarylliskweker Martijn Evers heeft namelijk zijn eigen hout gestookte energiecentrale.

In elke aflevering van Het Groene Oosten zit een 'Groene Mensch', dit is iemand die duurzaam leeft of bijvoorbeeld een duurzaam bedrijf heeft. In aflevering 9 is dit Thijs de la Court, beter bekend als de duurzame (ex)-wethouder van Lochem. Hij ondersteunt lokale overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven bij hun activiteiten op het vlak van duurzaamheid.

Steeds vaker willen we buiten zitten, of het nu op een terras is of thuis in de tuin. Daarvoor worden de heaters vaak flink hoog gezet en gaat de energierekening omhoog. Er is inmiddels een energiezuinig alternatief: de Sit and Heat. Het is een terrasverwarming in de vorm van een kussen. En met dit kussen bespaar je 95 % aan energiekosten.

Het Groene Oosten: iedere woensdagavond op TV Gelderland om 18.25 uur (en ieder uur herhaald).

 

 

Meer over dit onderwerp:
Het Groene Oosten
Deel dit artikel:

Reageren