Achterban extreemrechtse NVU reist inspraakavonden af, wil verzet tegen mogelijke opvang Rheden

ARNHEM - NVU-voorman Constant Kusters uit Arnhem wil dat zoveel mogelijk van zijn leden naar inspraakavonden over de komst van azc's gaan. Maar alleen als de bewoners zelf faliekant tegen zijn. De eerstvolgende plek in Gelderland waar hij zich wil roeren is Rheden.

Actie in Rheden

Daarbij wil de de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie met iedereen samenwerken die tegen de komst van een azc is. Kusters: 'Als mensen actie willen voeren, zullen wij hen steunen.' Nu in Rheden mogelijk een tweede opvangcentrum komt, is Kusters van plan daar mensen te mobiliseren om zich uit te spreken tegen de komst hiervan. Hij belt de gemeente desnoods zelf om een informatieavond te laten beleggen, zegt de NVU-voorman tegen Omroep Gelderland.

'Wie links is, moet niet piepen'

'Iedereen die tegen de komst van een azc is, moet actievoeren en zich laten horen. Tenzij de bewoners het wel best vinden, dan is het prima. Zij lijden aan het linkse politieke virus, dan moet je ook niet piepen als je een asielzoekerscentrum in je achtertuin hebt.'

'De grenzen moeten gewoon dicht. Je moet je eigen land beschermen; als je van huis gaat doe je deur toch ook op slot? Zo zie ik dat ook met Nederland. Er moet in de regio worden opgevangen want de landen daar doen helemaal niets. Hier komt er wat mij betreft niemand meer in. Want als er straks gezinshereniging plaatsvindt van al die mensen, waar is het einde dan?', vraagt Kusters zich af. 'Ik wil dat mijn land blijft zoals het nu is'. 

Geen geweld

Volgens Kusters wordt er ook wel degelijk naar hen geluisterd. 'We willen burgemeesters een extra zetje geven om 'nee' te zeggen. Dat is bijvoorbeeld in Purmerend gelukt. Burgemeesters moeten blij zijn dat we er zijn. We zijn een democratie en mogen onze boosheid laten zien. Als er maar geen geweld wordt gebruikt', zei hij eerder tegen de NOS.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Arnhem Asielzoekers Politiek Nieuws
Deel dit artikel: