Van vastgoedgigant tot verdachte; waar ging het mis met de Eurocommercedirecteur?

GORSSEL - Het vastgoedbedrijf Eurocommerce was jarenlang beroemd in Nederland en zeker in de paardenwereld. Maar drie jaar geleden stortte het imperium van Ger V. volledig in.

Tot overmaat van ramp werd de directeur opgepakt door de FIOD. Maandag  staat de voormalige stenenschuiver uit Gorssel voor het eerst voor de rechter.

Waar heeft de paardenman zich vergaloppeerd? Het is begin juli 2012 als rechercheurs van de FIOD het kantoor van Eurocommerce in Deventer binnenvallen.

Eigenaar Gelredome

Eind 2010 had de vastgoedgigant voor een kleine miljard euro aan voornamelijk kantoorpanden, maar het bedrijf was ook de eigenaar van bijvoorbeeld stadion Gelredome in Arnhem. De rechercheurs nemen de administratie en wat digitale bestanden mee. Later op de dag wordt de algemeen directeur gearresteerd.


En daarmee is het demasqué van de vastgoedkoning uit Gorssel begonnen. Even daarvoor zijn bijna al zijn bedrijven failliet gegaan. De directeur verdiende tientallen jaren geld als water door met geleend geld van banken enorme kantoorgebouwen te bouwen, om die vervolgens met huurders en al voor nóg meer geld door te verkopen. 

Na het faillissement willen alle grote banken samen ruim 700 miljoen euro zien. Huisbankier Rabobank is de grootste schuldeiser: 300 miljoen euro.

'Het is een razzia'

En met de voormalige Boerenleenbank is gelijk de grote boosdoener genoemd, volgens de algemeen directeur zelf. 'Het is een razzia, ze slaan er maar op los. Ik sta te trillen op mijn benen'. 

Rabobank wil niet reageren zolang het onderzoek loopt. De bank heeft na een zakelijke relatie van 40 jaar het vertrouwen in de vastgoedhandelaar opgezegd en daarmee hem volgens eigen zeggen tot 'de gaskamer' veroordeeld.

Ook volgens de curatoren blijkt er een hele hoop mis met het faillissement van Eurocommerce, zo staat te lezen in de inmiddels dertien verslagen. De algemeen directeur wordt ervan verdacht dat hij de schuldeisers op diverse manieren heeft benadeeld toen het al slecht ging met zijn bedrijf.

Boedel verkocht vóór bankroet

Paulianeus handelen heet dat in juridisch jargon. Paulianeus handelen komt neer op het met voorbedachte rade voortrekken van een partij door deze spullen te verkopen voorafgaand aan het bankroet. Daarvoor moet hij zich maandagmiddag voor de rechter in Almelo verantwoorden.


Het instorten van het Eurocommerce-imperium heeft veel gevolgen, niet alleen voor de banken. Neem de manège en de paarden van de Stal Eurocommerce, één van de failliete bedrijven.

Olympische medailles

De verdachte is namelijk een enorme liefhebber van de paardensport. Eurocommerce heeft een topstal, zo heeft het paard London met ruiter Gerco Schröder op de Olympische Spelen nog twee Olympische medailles gewonnen.

Vlak voor het bedrijf kopje onder ging, heeft de topman de hele stal verkocht aan zijn zoon voor 7 miljoen euro, maar hij gaf dat bedrag gelijk weer terug als sponsorbedrag van zijn bedrijf.

Faillissementsfraude, oordeelde de Rabobank. Later kwamen de curatoren en de rechter tot dezelfde conclusie en uiteindelijk werden de paarden geveild, wat voor grote onrust in de paardenwereld zorgde. Uiteindelijk leverde de veiling eerder dit jaar ruim 11 miljoen euro op.

Twaalf Ferrari's en een jacht

De paarden zijn niet het enige wat wordt geveild. Zo gaan er een heleboel fraaie auto's onder de hamer, waaronder twaalf Ferrari's. Dat levert bijna 2 miljoen euro op. Ook blijkt de Eurocommercedirecteur 'Sunglider' te hebben, een exclusief jacht in Zuid-Frankrijk. Het 35 meter lange schip met 6 man personeel wordt ook verkocht. 

Er is meer. Veel meer. Zo blijkt de man drie dure auto's voor niets aan zijn vrouw Patricia te hebben gegeven vlak voor het mis ging. Ook 'kocht' zij de kapitale villa van haar man. Verkoopprijs: 1 euro.

Restaurant voor 1 euro naar dochter

De verdachte blijkt voor 55 miljoen in het rood te staan bij zijn eigen bedrijf. Hierdoor is hij ook persoonlijk failliet verklaard en moest hij zijn huis uit. Zijn dochter nam hotel-restaurant De Roskam in Gorssel van hem over. Zij betaalde er ook 1 euro voor, maar zij kreeg wel 5 miljoen euro mee uit het bedrijf van haar vader. Ook deze transactie heeft de rechter inmiddels veroordeeld.

De grote vraag is natuurlijk hoe het kan dat zo'n vastgoedgigant zo hard is gevallen. Tientallen jaren was hij één van de rijkste mannen van ons land. Zo was hij een stamgast in de jaarlijkse Quote 500, een lijst van de rijkste Nederlanders van het zakenblad Quote.

'Hij bleef maar krediet aanvragen'

'Iedereen in het vastgoed had enorme last van de crisis, maar hij bleef maar doorgaan met kredieten aanvragen voor panden, terwijl de leegstand heel hoog was', vertelt journalist Sonny Motké van Quote. Volgens de curatoren stond 46 procent van de kantoren van Eurocommerce leeg.

Iedereen in de vastgoedwereld is heel benieuwd hoe de rechter uiteindelijk zal oordelen. Dat kan nog wel even duren. Maandag is er een zogenaamde regiezitting, de inhoudelijke rechtszaak zal zeker vele maanden in beslag nemen. Dat kan er ook nog wel bij, al ruim drie jaar lang zijn minimaal drie curatoren duizenden uren bezig om alle boeken uit te pluizen. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Justitie Nieuws
Deel dit artikel: