Elis Ligtlee; van fietscross tot koningin van de wielerbaan

EERBEEK - Ze was de koningin van de afgelopen Europese kampioenschappen baanwielrennen in Zwitserland, Elis Ligtlee uit Eerbeek. Het pas 21-jarige krachtmens op de fiets won twee keer goud, een zilveren- en een bronzen medaille. Na een paar hectische dagen is ze weer thuis.

Glimmend van trots laat ze haar 4 medailles zien die om haar hals hangen. Op de vraag of ze er een stijve nek van krijgt moet ze lachen. 'Gelukkig wegen ze niet veel' vertelt ze, 'maar ik ben hier zó blij mee'.

Wat goed is komt snel, luidt een cliché in de sport. En baanwielrenster Elis Ligtlee uit Eerbeek komt met de snelheid van een komeet. Afgelopen weekend won de pas 21-jarige krachtpatster op ieder onderdeel waarop ze startte een medaille. En dat terwijl Ligtlee pas een paar jaar op de baan rijdt.

'Wist niet wat ik kon verwachten'

'Ik had op het podium gehoopt, maar hier heb ik zeker niet op gerekend', zegt Ligtlee zelf over haar superweekend. 'Vorig jaar ging het niet goed op het EK, dus ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten'.

Maandag is ze naar Nederland gevlogen en daar aangekomen merkte ze pas wat haar prestaties hebben losgemaakt. Niet alleen haar ouders stonden haar op te wachten, ook de pers was massaal naar de luchthaven gekomen. En in Eerbeek bleek haar huis versierd met een boog vol ballonnen.

Meteen wint ze alles wat er te winnen valt

De kleine Elis Ligtlee is op haar zevende begonnen met fietscrossen. Op de baan in Apeldoorn, lekker dicht bij huis. En ze wint gelijk alles wat er te winnen valt. In de BMX klasse wordt ze in de jaren die volgen verschillende keren Europees- en wereldkampioen. 'We zijn overal geweest', vertelt vader Gerjan Ligtlee terwijl hij door de map met krantenknipsels bladert. 'Australië, Canada, Zuid-Afrika, half Europa hebben we gezien'.

Door valpartijen komt de overstap

Maar dan wordt de supercross geïntroduceerd: het moet allemaal nog sneller en spectaculairder. De bulten worden hoger, de sprongen worden verder en de valpartijen worden steeds talrijker. De sport is niet op het lijf geschreven van het grote krachtmens uit Eerbeek. Vandaar dat Ligtlee in 2011 de overstap maakt naar het baanwielrennen. 'Haar broertje Sam fietste al op de baan', weet moeder Heleen Ligtlee-Boswinkel nog 'en zo is het gekomen'.

Ook op de baan viel haar talent gelijk op. Op 17-jarige leeftijd rijdt Elis Ligtlee al in het rond met volwassen vrouwen die al jarenlang op topniveau sporten. De Duitse trainer René Wolff weet dan ook dat hij een toekomstige topper in huis heeft en hij brengt het grote talent vooral niet te snel. Toch werd Ligtlee in 2013 al eens Europees kampioen op de Keirin en dit jaar won de Eerbeekse zilver in de sprint op het WK.

Zoveel beter dan vorig jaar

Het grote publiek leert Elis Ligtlee na haar succesvolle EK van afgelopen weekend pas echt goed kennen. Door haar machtsvertoon zijn de verwachtingen wel ineens flink opgevoerd. 'Gelukkig heb ik daar totaal geen last van', glimlacht ze. 'De buitenwereld kijkt alleen maar toe, ik ben diegene die het moet doen. Ik ben nu al zó veel beter dan vorig jaar. Toen had ik nog echt moeite om zo'n lange sprintdag vol te houden'.

En het zal nog een tandje beter moeten, liefst dit jaar al. Want volgend jaar zijn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, het grote doel van iedere sporter. En daar moet Ligtlee zich eerst nog voor kwalificeren. Voor de kwalificatie kan ze komend weekend al een paar punten verdienen, want dan rijdt ze alweer een wedstrijd voor de wereldbeker in Colombia.

 

Meer over dit onderwerp:
Brummen Sport
Deel dit artikel: