144 bierfans kiezen het lekkerste bokbiertje in Ermelo

ERMELO - Het lekkerste bokbiertje van Nederland wordt vandaag gekozen in Ermelo. 144 bierfans uit het hele land proeven 42 stuks gerstenat. Het is de grootste onafhankelijke consumententest op biergebied van Nederland.

De verkiezing wordt voor de 15e keer gehouden. Elk jaar strijken de proevers in een andere plaats neer, dit jaar in Café de Hazenburg in Ermelo. In twee categorieën wordt het beste bokje uitgekozen; zware bokbieren en standaard bokbieren.

In de categorie zware bokbieren is de Dubbelbock van Pelgrim Rotterdam uitgeroepen tot beste. In de standaard bokbieren de Delftse Donderslag van brouwerij de Koperen Kat. Ook Gelderse brouwerijen vielen in de prijzen. Brouwerij Rodenburg stond op nummer 3 van de zware bokbieren en nummer 2 van de standaard bokjes. Burg Bieren uit Ermelo is vierde geëindigd in die categorie.

Brok in de keel

Vorig jaar werden de La Trappe Bock van de Koningshoeven en de zware 'Brok in de Keel' van brouwerij Rodenburg verkozen tot de beste bokbieren. Toen was de verkiezing in Gulpen, bij Maastricht.

Megaproeverij

Tijdens de 'megaproeverij', zoals die door de organisatie genoemd wordt, moeten 42 biertjes van fles geproefd worden in verschillende rondes. In twee gradaties wordt geproefd; standaard bocken t/m 7% en zware bocken vanaf 7% alcohol.

Seizoensbiertje

Het bokbiertje is een typisch seizoensbiertje, dat alleen in oktober tot februari verkrijgbaar is, maar hij wordt vooral in oktober en november gedronken. Het bier werd voor het eerst in Einbeck (Duitsland) gebrouwen en de naam bokbier is een verbastering daarvan.

Meer over dit onderwerp:
Cultuur Ermelo
Deel dit artikel: