Leer met nieuwe opleiding heiligen schilderen met oude techniek

LAAG-SOEREN - Het is nog vooral populair in Rusland en Griekenland: icoonschilderen. Dat is het op een ouderwetse manier schilderen van bijbelse figuren, zoals Jezus en Maria. Sinds vandaag is er een speciale vakopleiding voor in Laag-Soeren.

De opleiding van kunstenaar Marjan Smit duurt drie jaar. Het is dan ook niet makkelijk om die ogenschijnlijk simpele afbeeldingen van heiligen te schilderen. Zo heb je volgens Smit voor icoonschilderen veel kennis van materiaal en pigmenten nodig.

Icoonschilderingen worden namelijk niet met gewone olieverf gemaakt. De cursisten zullen hun verf zelf moeten maken volgens de oude, verplichte methode. De verf wordt al meer dan duizend jaar gemaakt van eigeel, gedestilleerd water en pigment.

Geen gouden bergen

De iconen worden tijdens de opleiding 'met respect voor het religieuze aspect' gemaakt. Ze moeten voldoen aan de traditionele eisen van een icoonschilderij. Aan het eind van het jaar worden ze gewijd door een geestelijke.

Wie denkt dat de opleiding ook zicht geeft op een goed betaalde baan heeft het mis. Je doet het voor jezelf. Smit: 'Er zijn wel iconenhandelaren, maar die handelen alleen in de oude antieke iconen.'

Meer over dit onderwerp:
Rheden
Deel dit artikel: