Nieuws

Unieke Stratemakerstoren in Nijmegen was groter dan gedacht

Fundament van de bastei (bron: nijmegen.nl)
De Stratemakerstoren in Nijmegen was veel groter dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek dat de afgelopen tijd is gedaan.
NIJMEGEN - De Stratemakerstoren in Nijmegen was veel groter dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek dat de afgelopen tijd is gedaan.
Aan de achterkant zijn tot in de voet van de Valkhofheuvel massieve muren gevonden. Die horen bij een achterzijde van de 16e eeuwse Stratemakerstoren waarvan het bestaan tot nu toe niet bekend was. De muren die zijn aangetroffen, zijn gemetseld met zware mergelblokken en baksteen.

Nieuw expositiecentrum

Het archeologisch onderzoek werd gedaan, omdat er in en achter de Stratemakerstoren een nieuw centrum voor natuur en cultuurhistorie komt. De bouw voor het nieuwe centrum is vandaag begonnen.
De archeologische vondst is voor de gemeente Nijmegen aanleiding om te kijken of het ontwerp van het centrum kan worden aangepast. Het idee is dat de gevonden fundamenten een zichtbare plek krijgen. Daarover is de gemeente ook in gesprek met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, aangezien de Stratemakerstoren een rijksmonument is.

Toren enige in zijn soort

De toren is uniek in Nederland. Het is de enige bewaard gebleven bastei in het land. Een bastei is een vrijstaand verdedigingswerk met een toren die is gebouwd in de vorm van een hoefijzer. De toren moest zelfstandig kunnen functioneren, ook als de vijand al in de stad was.
Behalve de fundamenten van de bastei is er tijdens het onderzoek ook een zware en brede muur gevonden. Die is gemetseld met tufsteen en natuursteen. Het is nog niet bekend hoe oud die muur is. Het kan zijn dat die uit de Romeinse tijd stamt, maar het is ook mogelijk dat het een middeleeuwse muur is.

Romeins en middeleeuws

Het Valkhofpark is een belangrijke plek voor historici. Er liggen restanten uit de middeleeuwen zoals de Sint Nicolaaskapel en de Barbarossaruïne. In de buurt werden eerder ook Romeinse overblijfselen gevonden, onder meer van de Nijmeegse godenpijler. Eerder vonden archeologen bij de opgraving al vier 14e- eeuwse bakstenen huizen in Nijmegen, de oudste stad van Nederland.
In het nieuw te bouwen centrum zijn straks exposities over leven en werken aan de Waal. Daarmee wordt verteld over de geschiedenis van de bewoners en hun rivier. Het verhaal van de natuur en de rivier krijgen een plek in de vaste collectie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!