Nieuws

Valkhofbunker opent voor publiek met expositie over bevrijding van Nijmegen

De Waalbrug in Nijmegen na de verovering
De Valkhofbunker in Nijmegen, de enige nog overgebleven Duitse bunker in het Valkhofpark, is vanaf 25 oktober open voor het publiek. In de bunker is dan een expositie te zien over de bevrijding van Nijmegen in september 1944.
NIJMEGEN - De Valkhofbunker in Nijmegen, de enige nog overgebleven Duitse bunker in het Valkhofpark, is vanaf 25 oktober open voor het publiek. In de bunker is dan een expositie te zien over de bevrijding van Nijmegen in september 1944.
De bunker is lange tijd onder het zand verscholen geweest in het Valkhofpark, Een speciale stichting zet zich in Nijmegen in om de bunker weer toegankelijk te maken en de geschiedenis te beschrijven van het Duitse vestingwerk, een van de drie bunkers in het park die daar vanaf 1943 door de Duitsers werden aangelegd om de Waalbrug te verdedigen tegen geallieerde aanvallen. De andere twee bunkers zijn na de oorlog gesloopt.
De Valkhofbunker is aangelegd onder het hoogste uitkijkpunt van het Valkhof en eigendom van de gemeente. De Stichting Valkhofbunker wil de bunker in oude luister herstellen en openstellen voor het publiek. Tijdens een eerste proefopenstelling, eerder dit jaar, bleek de belangstelling groot.

Felle strijd om Valkhofpark

In september 1944, tijdens operatie Market Garden, was het Valkhofpark het decor van felle gevechten tijdens de geallieerde pogingen om de Waalbrug in te nemen. Het park was door de Duitsers veranderd in een ware vesting met bunkers en een uitgebreid loopgravennetwerk, van waaruit de geallieerden op afstand werden gehouden door een fanatieke eenheid van de SS. Op 20 september 1944 werd de Duitse tegenstand gebroken tijdens een gecombineerde aanval, waarbij de Amerikanen met bootjes ter hoogte van de spoorbrug de beroemde Waaloversteek uitvoerden en de Britten in felle en bloedige man-tegen-man gevechten het Valkhofpark innamen.
Na de strijd: Amerikaanse para's bekijken een Duits 88mm kanon voor het park dat dagenlang dood en verderf zaaide onder de geallieerde aanvallers. Let op de 'score' die de Duitse bemanning op het kanon heeft geschilderd: de vliegtuigjes staan voor neergehaalde toestellen, ieder streepje op de loop staat voor een vernietigde geallieerde tank.
Britse soldaten in het park nadat dat in felle man-tegen-man gevechten op de Duitsers is veroverd.
Na de gevechten: het park ligt bezaaid met afgeschoten takken, achtergelaten wapens en gesneuvelde soldaten

Nijmegen frontstad

De expositie vertelt het verhaal van de strijd om de Waalbrug en de bevrijding van de stad die nog de hele winter van 1944-1945 het doel was van Duitse beschietingen en aanvallen op de Waalbrug, bedoeld om die te vernielen. Pas na de start van het geallieerde Rijnlandoffensief was Nijmegen frontstad af. De laatste Duitse granaten vielen op 17 maart 1945 op Nijmegen. Hoeveel slachtoffers tijdens deze periode zijn gevallen is niet precies bekend, maar schattingen lopen uiteen van zeker 800 tot wel 1000. Daaronder zijn veel kinderen die omkwamen tijdens het spelen of experimenteren met gevonden munitie.

Film uit 1944 over de verovering van de Waalbrug:

De Valkhofbunker doet op 25 oktober mee aan 024 Geschiedenis, een speciaal weekend waarin de Nijmeegse geschiedenis centraal staat.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!