Rechtszaak dreigt growshopeigenaar Nijmegen de das om te doen

NIJMEGEN - Ventilatoren, lampen en nog veel meer. De halve winkel nam de politie een paar maanden geleden mee. Nu moet growshopeigenaar Ed Gerritsen uit Nijmegen aan de rechter uitleggen dat die spullen in zijn winkel niet verkocht worden aan drugsbaronnen om enorme wietkwekerijen mee op te zetten.

Enorme teleurstelling voor de bescheiden winkel in het centrum van de Keizer Karelstad. Vlak voor de rechtszaak in Arnhem zou beginnen kregen ze te horen dat die werd uitgesteld. Tot begin november.

Maanden hadden Ed Gerritsen en zijn medewerkers van growshop Plantarium in Nijmegen naar donderdag 15 oktober toegeleefd. Voor niets, zo blijkt nu. Het lukte bij de rechtbank niet om de planning rond te krijgen omdat er teveel zaken liepen.

Klap in het gezicht

'Ik wil niets met criminaliteit te maken hebben', stelt de Nijmegenaar krachtig. Het is dan ook een klap in het gezicht voor hem dat zijn growshop er toch mee in verband wordt gebracht. Sinds 1 maart is nieuwe wetgeving van kracht die een einde moet maken aan professionele, grootschalige wietteelt. Growshops worden daarbij als een belangrijke schakels gezien die bestreden moeten worden.

Alleen voor een paar planten

Tijdens de Landelijke Actiedag Aanpak Growshops op 26 mei deed de politie 27 invallen door het hele land. Gerritsen zegt aan te kunnen tonen dat hij al meer dan twintig jaar alleen materialen om wiet te kweken levert aan mensen die voor hun plezier of om medicinale redenen een paar planten laten groeien. 'Twee, drie, vijf planten. Daar gaat deze wet niet over. Zo verwoordde de vorige minister van justitie het. Wij vallen dus niet onder die wet met wat wij hier doen.'

Ventilatoren in beslag genomen

Toch werd die dag de halve winkel van Ed leeggehaald door de politie. Dezelfde politie waarvan de wijkagent al jaren bij hem langskomt. Van alles en nog wat werd meegenomen, waaronder ventilatoren. 'We hebben onlangs nog een paar ventilatoren aan een restaurant geleverd.' Voor verkoeling van de gasten, benadrukt Ed. Niet om wiet te kweken.

Rechters van verschillende rechtbanken in het land maakten eerder dit jaar gehakt van invallen bij verschillende growshophouders. 'Dat zegt dat een rechter dus ook denkt dat daar geen bewijs is voor een criminele intentie', zegt de growshopeigenaar hoopvol. Zelf gebruikt Gerritsen de term growshop liever niet. Gardenshop en Headshop is de term die hij ondermeer op zijn eigen website gebruikt.

Financiële afgrond

Maar in afwachting van de rechtszaak brengen alle kostbare gevolgen ervan de Nijmeegse growshophouder steeds dichter bij de financiële afgrond. 'Dit kan zover gaan dat als dit doorgaat, ik binnenkort mijn personeel helaas moet ontslaan. Omdat ik het niet meer kan betalen.' Inkomstenderving en advocaatkosten maken dat hij zelf al maanden geen salaris heeft gehad.

'Beleid werkt averechts'

Ondertussen ziet Ed Gerritsen met lede ogen aan hoe het steeds repressievere beleid van justitie er voor zorgt dat de criminaliteit in zijn branche toeneemt en verhard. 'Ja, ook door deze nieuwe wetgeving sinds 1 maart stijgen de prijzen, want de risico's stijgen, dus zit er meer geld in. Dat trekt weer meer foute mensen aan.'

 

 

 

 

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Justitie Politie Nieuws
Deel dit artikel: