Reconstructie van de flatbrand Nijmegen: bewoners en brandweerlui zaten uren in de rats

NIJMEGEN - Een ouder echtpaar werd pas 3,5 uur gevonden in de badkamer; brandweerlieden raakten uitgeput. Pas na vijf spannende uren kon de brandweer bij de bejaardenflat in Nijmegen het sein 'brand meester' geven. Een reconstructie.

Het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) heeft onderzoek gedaan naar de brand op 20 februari in de 71 appartementen van De Notenhout. De brand kost het leven van vier van de 98 bewoners die allemaal 55-plus, merendeels zelfs hoogbejaard, zijn.

Een samenvatting van wat er gebeurde:

Woensdag werden onderzoeken van het Openbaar Ministerie en het IFV gepresenteerd. De conclusie: er zijn fouten gemaakt bij de bouw, maar niemand kan vervolgd worden.

Rond 05.00 uur

De bewoners van de bejaardenflat in Nijmegen zijn in diepe slaap. In de meterkast van de onderliggende cafetaria ontstaat brand. Onduidelijk is, waarom; de brand is niet aangestoken.

05.27

De brand wordt ontdekt en de meldkamer gebeld. Een paar minuten later slaat het vuur door het dak van de snackbar, waarna de gevel van de flat vlam vat. Ook het materiaal van en het vet in de afzuiger van de cafetaria ontbranden. Door de brand in de schacht stroomt rook de galerijen in.

05.34

De brandweer komt aan bij de flat. Het trappenhuis en de galerijen in het pand zijn met dikke zwarte rook gevuld. De brandweer neemt maatregelen om het hoofdtrappenhuis rookvrij te maken. Dat lukt; de galerijen slagen de medewerkers van de hulpdiensten daar niet in.

De meeste bewoners slapen nog. De brandweer kiest voor redden en evacueren van de bewoners, in plaats van voor het blussen van de brand. Veel bewoners zijn hoogbejaard en kunnen niet snel lopen. Het merendeel probeert te vluchten via het centrale trappenhuis en niet via de noodtrappen.

De bewoners van de vierde en vijfde etage bevinden zich - in pyjama - op de galerijen; de brandweer brengt hen zo snel mogelijk naar buiten. Brandweerlieden gaan één voor één alle appartementen langs.

Gecontroleerde woningen worden gemarkeerd. Intussen begint de brandweer met blussen. Vanwege de hoogte van het pand en de knik in het gebouw drukt de wind de rook terug het pand in door ventilatieopeningen en open of kapotte ramen.

Slachtoffers over de flatbrand in Nijmegen:

08.35

Brand onder controle; het nablussen begint. Vermoedelijk komt rook in het trappenhuis doordat de deur tussen de galerij en het trappenhuis is geopend door bewoners die wilden vluchten. Via kieren, naden en de mechanische ventilatie wordt de rook de appartementen in gezogen. De brandweer gebruikt vluchtmaskers om de bewoners zoveel mogelijk te beschermen tegen het inademen van rook.

09.00

Door de rookvorming worden veel aangebrachte markeringen onleesbaar. De brandweer doet daarom een nacontrole. in een appartement dat eerder doorzocht is, wordt alsnog een echtpaar gevonden, in de badkamer.

Leden van het team Urban Search and Rescue doorzoeken de flat met speurhonden.

Radboudumc en Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis vertragen gepland operaties. Het Radboud heeft vijf mensen met verwondingen opgenomen, het Canisius zeven.

09.16

Er zijn 40 mensen naar buiten gebracht. Het Rode Kruis vangt mensen op in tenten.

10.22

USAR heeft alles gecontroleerd. Het sein brand meester wordt gegeven. Door de gebrekkige mobiliteit van veel bewoners kost de redding veel tijd en energie. Voor sommige brandweermensen leidt dit tot fysieke uitputting. Het IFV constateert dat individuele hulpverleners tot het uiterste zijn gegaan om erger te voorkomen.

13.20

Alle bewoners die naar het ziekenhuis zijn vervoerd, zijn geïdentificeerd.

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: