Vluchtelingen Heumensoord in opstand tegen slechte leefomstandigheden

MALDEN - Vluchtelingen op Heumensoord bij Nijmegen zijn dinsdag in opstand gekomen tegen de slechte leefomstandigheden in het tentenkamp. Het gaat om ongeveer 80 personen, vooral mannen. Na een protestmars door de aangrenzende wijk Brakkenstein keerden ze terug naar Heumensoord.

De groep klaagt vooral over de kou in de paviljoententen; de verwarming valt steeds uit. Volgens de vluchtelingen is het binnen net zo koud als buiten. Ook klagen ze over de hygiënische omstandigheden en de maaltijden in de noodopvang. De groep had spandoeken bij zich.

Al eerder protest

Het is niet de eerste keer dat er wordt geklaagd over de omstandigheden op Heumensoord. Toen de eerste bewoners tien dagen geleden arriveerden, liepen al negentien asielzoekers weg uit onvrede over het kamp. Een dag later was iedereen terug.

Burgemeester: humaan, maar sober

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft geen signalen dat de voorzieningen op Heumensoord beneden niveau zijn, liet zijn woordvoerster weten. Hij wijst erop dat het tentenkamp een humane maar sobere noodvoorziening is.

Volgens Bruls is het protest een initiatief van enkele gezinnen, die dinsdag te horen kregen dat ze maanden moeten wachten voor ze kunnen doorstromen. 'Het toont eens te meer aan dat het belangrijk is dat wij op landelijk niveau zorgen dat de doorstroom op orde komt', aldus de burgemeester.

'Tot meer dan 20 graden verwarmd'

Een van de mensen die betrokken zijn bij de bouw van Heumensoord zegt dat de tenten tot meer dan 20 graden verwarmd kunnen worden. Volgens hem zijn er ook voldoende kranen en is er een batterij douches en toiletten.

Vluchtelingenwerk zegt te kort op Heumensoord werkzaam te zijn om iets zinnigs over de omstandigheden te kunnen zeggen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Asielzoekers Heumen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: