Nieuws

Burgemeester Aalten: ‘Wij hebben bij ISWI een keiharde fout gemaakt’

AALTEN - Burgemeester Berghoef van Aalten zegt dat de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek een grote fout hebben gemaakt door bijstandsgerechtigden jarenlang bloemen te laten vouwen bij het leerwerkcentrum ISWI.
De bijstandsgerechtigden waren verplicht om 32 uur per week kunstbloemen te modelleren die vervolgens verkocht werden in tuincentra. Ze werkten jarenlang met behoud van uitkering zonder uitzicht op een baan.
Berghoef zit in het dagelijks bestuur van ISWI (het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen) en gaf de fout vandaag toe op een bijeenkomst van FNV in Varsseveld over verdringing op de arbeidsmarkt.
Berghoef: ‘Ik heb er geen moeite mee om te zeggen dat we een keiharde fout gemaakt hebben. Wij erkennen dat het niet goed is gegaan. De vraag is hoe groot onze voorzieningen zijn om onze fouten te corrigeren.‘ 

FNV: 'Betaal alsnog minimumloon'

Volgens Hans Hupkes van FNV maakt het bestuur van ISWI nog weinig aanstalten voor een oplossing. ‘Als er een fout is gemaakt dan moeten ze boter bij de vis doen. Er wordt veel te lang getreuzeld met een tegemoetkoming. Er hebben mensen vier jaar lang gewerkt en wij willen dat het minimumloon met terugwerkende kracht wordt betaald. Bloemen modelleren is werk en dat moet betaald worden.’
Berghoef zegt toe dat er spoedig een oplossing komt.

'Dwangarbeid in plaats van reïntegreren'

In april dit jaar bracht Peter Dibbets zijn verhaal naar buiten. Hij werkte ruim twee jaar in de fabriekshal in Dinxperlo en noemde het werk daar dwangarbeid. ‘Ze noemen het reïntegreren, maar na twee jaar heb je nog geen zicht op iets anders.‘
Meerdere werknemers hebben vorig jaar al aan de bel getrokken bij de lokale politiek, maar Berghoef zegt pas dit jaar op de hoogte te zijn van de problemen bij het leerwerkcentrum. Dit terwijl hij lid is van het dagelijks bestuur.
‘Als bestuurder ben je van dit soort details niet op de hoogte. Als bestuurder zit je op afstand. Je stuurt aan op wat de directeur je voorlegt. Toen we in 2012 de keuze maakten, hebben we ons niet gerealiseerd wat de consequenties kunnen zijn. Wij dachten dat de mensen er baat bij hadden. We zijn er lang vanuit gegaan dat het een uitstekend traject was. We zijn te goeder trouw geweest', zegt Berghoef.

'Er is niets met klachten gedaan'

Onvoorstelbaar noemen de (ex)-werknemers van ISWI het als ze horen dat Berghoef ervan uit ging dat alles goed ging. ‘Een gemeentebestuur moet er toch bovenop zitten? Er zijn mensen die klachten hebben ingediend bij de directeur. Daar is niets mee gedaan. En ik heb vorig jaar ook bij de lokale politiek aangegeven wat de problemen zijn’, aldus Dibbets. Hij hoeft inmiddels niet meer voor ISWI te werken.
Nadat zijn verhaal naar buiten kwam, hebben de gemeentebesturen besloten dat uitkeringsgerechtigden niet langer meer dan zes maanden verplicht aan het werk hoeven. Volgens Berghoef volgen de gemeenten hiermee de lijn van staatssecretaris Jetta Klijnsma.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!