Eis: 3,5 jaar cel voor voorganger Jezus Centrum in Nijkerk

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie wil dat de 51-jarige voorganger van het Jezus Centrum in Nijkerk 3,5 jaar de cel in gaat voor mensenhandel met kwetsbare mensen en fraude met hun persoonsgebonden budgetten en bijstandsuitkeringen.

Het OM acht bewezen dat de oprichter van het Jezus Centrum via gelieerde stichtingen zoals 'Stichting Intro' 1,1 miljoen euro opstreek die bestemd was voor cliënten van die stichtingen. Dat waren mensen met verslavings- of psychische problemen, voor wie zo'n stichting soms een laatste strohalm was.

Cliënten moesten intern wonen, hun geld laten beheren en een zorgprogramma volgen. Dat bestond uit kerkdiensten en bijbelstudie en hard werken in de fabriek van de voorganger, waar aanrechtbladen voor de keukenbranche werden gemaakt. Alles werd als dagbesteding, persoonlijke zorg en begeleiding verantwoord op formulieren.

Faillissementsfraude

Tot slot wordt de man nog faillissementsfraude verweten. Toen het keukenbladenbedrijf in zwaar weer kwam, zou de verdachte geld en goederen aan de boedel hebben onttrokken. Hierdoor zijn andere schuldeisers benadeeld.

Winstbejag

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte het psychische, geestelijke en emotionele overwicht op zijn slachtoffers maximaal uitgebuit uit winstbejag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Criminaliteit Nijkerk Nieuws
Deel dit artikel: