Voorganger Jezus Centrum Nijkerk voor rechter vanwege mensenhandel en wapenbezit

NIJKERK - Tegen de 51-jarige voorganger van het Jezus Centrum in Nijkerk begint maandag het proces voor de rechtbank in Arnhem. De man wordt verdacht van mensenhandel, valsheid in geschrifte, het niet juist informeren van de sociale dienst, faillissementsfraude en verboden wapenbezit.

De man was directeur van Stichting Intro, een christelijk centrum voor verslaafden opvang in Nijkerk. Hij zou verslaafden onder dwang hebben laten werken hebben bij Terra, dat ook van hem was.

Ook zou hij hun persoonsgebonden budget en bijstandsuitkering hebben ingenomen. Een arrestatieteam lichtte de man in oktober 2012 van zijn bed. Het opvangcentrum ging na de inval failliet.

De Nijkerker zegt zelf dat hij niets verkeerd heeft gedaan bij de opvang van daklozen en verslaafden. Dat ze bij Terra aan het werk moesten, was een vorm van dagbesteding. Hij suggereerde tijdens een eerdere zitting dat de sociale dienst in Nijkerk de hele kwestie heeft opgeblazen.

Reputatie geschaad

Ook betichtte hij burgemeester Renkema van Nijkerk ervan dat die een kwalijke rol op de dag van de aanhouding had gespeeld door al voor de televisiecamera's te vertellen waar de man van werd verdacht. Daarmee zou de reputatie van de man zijn geschaad.

De advocaten van de verdachte voorganger hebben een eigen onderzoek gedaan rondom de opsporing en aanhouding van de Nijkerker. Dat onderzoek beslaat honderden pagina's. De rechtbank in Arnhem heeft vier dagen uitgetrokken voor het proces.

Verslaggeefster Ellen Kamphorst volgt de zaak en bericht erover via Twitter:

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Deel dit artikel: