Nieuws

Gelderland trotseerde koude nacht voor superbloedmaan

ARNHEM - De wekker ging vroeg, heel vroeg voor een aantal Gelderlanders. Zij stonden afgelopen nacht op voor de superbloedmaan. Met een warm dekentje en een fotocamera trotseerden velen de kou voor een foto van de maansverduistering.
En dat is ook niet heel gek, want de 'superbloedmaan' komt niet zo vaak voor. De laatste was in 1982. Het is de samenloop van een verduistering en een super(grote)maan. Hieronder een verzameling van de meest bijzondere plaatjes van vannacht.
Dat men wat over moest hebben voor het fotograferen van de maan maakt Ab Donker het meest duidelmijk. Hij stond om vier uur naast zijn bed om te constateren dat de maan mooi rood werd, maar zijn thermometer blauwer. Het was tussen de 5 à 10 graden.
Hoewel er veel bewolking was aan het begin van de nacht kregen Florus van den Berg uit Harskamp, Martin de Jongh uit Rheden, Boswachter Frank uit Hoog Buurlo en Wouter van Bernebeek uit Nijmegen het fenomeen goed op de foto.
Foto: Florus van den Berg (Harskamp)
Foto: Martin de Jongh (Rheden)
Ook de Radboud Universiteit deed er alles aan om de perfecte foto te krijgen.
En daarnaast verscheen er op Twitter ook nog eens een prachtig filmpje (in twee seconden) van de verduistering.
Verslaggever Niels de Jager nam bij de sterrenwacht in Bussloo een kijkje. Hoe hebben zij de nacht beleefd? Beluister het hier.
Danny van der Kracht uit Zevenaar bleef ook tot het eind op en dat was vermoeiend genoeg.
Veel mensen die opbleven dus voor de 'superbloedmaan', maar een enkeling had toch echt andere plannen voor de nacht. Zo tweette Esther van Houten uit Dieren bijvoorbeeld.
En deze wijkagent uit Renkum had schijnbaar ook verwacht dat zijn hele dorp tot laat zou uitlopen midden in de nacht.
Tot slot nog een grapje over de superma(a)n.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!