Nieuws

Vroeg opstaan voor de 'superbloedmaan': een bijzonder fenomeen

ARNHEM - Mis 'm niet! De maansverduistering vannacht (de nacht op zondag op maandag) is het opstaan waard, want de volgende volledige zichtbare maaneclips vindt pas weer in 2029 plaats.
Natuurlijk is het altijd afwachten of de hele eclips ook écht zichtbaar is. Het lijkt erop dat we in de nacht van zondag op maandag de zogenoemde 'bloedmaan' kunnen aanschouwen, maar het is niet zeker of het helder wordt.

Alles op één lijn

Omdat de maan nu erg dicht bij de aarde staat, wordt deze bloedmaan ook wel 'superbloedmaan' genoemd. De naam bloedmaan dankt het fenomeen aan een volle maan die zich geheel in de schaduw van de aarde begeeft. Als de zon, aarde en maan zich op dat moment op één lijn bevinden, wordt het licht van de zon dusdanig afgebogen dat de 'bloedmaan' verschijnt.
Tussen 04.11 en 05.24 uur zal de rode maan te zien zijn. Vroeg opstaan voor de liefhebber dus, maar volgens kenners zeker de moeite. Temeer omdat een volledige maansverduistering pas over veertien jaar opnieuw te zien is.

Soms wel, soms niet

In dit overzicht is goed te zien dat (gedeeltelijke) maansverduisteringen met enige regelmaat voorkomen, maar alle omstandigheden moeten optimaal zijn willen die ook waarneembaar zijn. Een ideale situatie en zeker een superbloedmaan doen zich dan ook slechts eens in de zoveel jaar voor.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!