Beeldbepalende Rijntoren bij station in Arnhem staat voor de helft leeg

ARNHEM - De Rijntoren bij het station in Arnhem, met daarin het World Trade Center, staat voor meer dan de helft leeg. Het beeldbepalende gebouw staat op een A-locatie en is pas 10 jaar oud.

Vorige week maakte Arcadis bekend dat het weggaat uit het markante blauwe gebouw. Het logo van het ingenieursbureau wordt komende dinsdag van de gevel gehaald. Er werkten al 1,5 jaar geen mensen meer van Arcadis, weet Michiel Smits van makelaar DTZ Zadelhoff.

Maar makelaar DTZ Zadelhoff is positief gestemd: er wordt met diverse partijen gesproken. Van de bijna 11.000 vierkante meter vloeroppervlakte in de Rijntoren wordt ruim 6000 vierkante meter op dit moment niet gebruikt. 'We zijn met enkele grote partijen in overleg', zegt Smits. 'Er is er eentje bij die de hele oppervlakte voor zijn rekening wil nemen.' Het gaat om een Nederlandse partij.

Rijntoren 3.0

De afgelopen jaren kon de Rijntoren al nieuwe bewoners verwelkomen: energietransporteur Enexis en het Amerikaanse medische bedrijf Medline. Doordat het pand is gemoderniseerd - 'Rijntoren 3.0', met onder meer een nieuwe entree aan de kopse kant en een energiezuinig klimaatsysteem - is het gebouw volgens Smits veel aantrekkelijker geworden.

'Boost' door nieuw station

Ook verwacht Smits 'een boost' door het nieuwe station, dat eind dit jaar na jarenlange werkzaamheden wordt opgeleverd. 'Het wordt een van de beste stationslocaties van het land, misschien wel de beste. Ik denk dat het een aanzuigende werking zal hebben.' Bij het station verrijst ook een Pathé-bioscoop (negen zalen, 1700 stoelen) en er komen winkeltjes en horeca bij.

Het stationsgebied is volgens Smits 'zeker geen probleemgebied'. In de naastgelegen Parktoren, die net als de Rijntoren in 2005 werd geopend, staat volgens hem weinig leeg. 'De echte problemen zie je aan de randen van de stad. Zoals in Arnhem-Zuid', zegt Smits.

Uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving in juni bleek ook al dat er veel kantoren in Arnhem leegstaan.

Meer over dit onderwerp:
Arnhem
Deel dit artikel: