Nieuws

Debat in Nijmegen over fonds voor regiojournalistiek

ARNHEM - In filmhuis LUX in Nijmegen is donderdagavond een debat gehouden over overheidssteun aan regionale journalistiek.
Een panel van deskundigen ging met elkaar in discussie over overheidssteun voor regiojournalistiek. In het panel zaten onder andere, Peter Jansen (hoofdredacteur De Gelderlander), Guus van Kleef (directeur Omroep Gelderland) en Henri Beunders (hoogleraar Geschiedenis van Maatschappij, Media en Cultuur).
Hoofdredacteur Peter Jansen van De Gelderlander (links) en directeur Guus van Kleef van Omroep Gelderland (midden).

'Lokale en regionale democratie loopt gevaar'

Het gaat slecht met de regionale journalistiek in Gelderland. Althans, dat vindt de Gelderse SP. Door bezuinigingen bij regionale media zouden er te weinig journalisten overblijven om de macht te controleren.
Met een fonds voor de regionale journalistiek denkt de partij dat hier verandering in kan komen. De SP wil meer journalisten en minder voorlichters. Provincie en gemeenten moeten volgens de partij een groot deel van hun communicatiebudget in dat fonds stoppen.

Bewaak de onafhankelijkheid

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten deelt de zorgen van de SP. Volgens de NVJ is het aantal journalisten in dienst van dagbladen de afgelopen 10 jaar haast gehalveerd. Tegelijkertijd blijven er bij regionale omroepen ook steeds minder journalisten over om het werk te doen.
Een fonds voor regiojournalistiek is volgens de vakbond alleen een goed idee wanneer het geld landelijk wordt verzameld en beheerd door een onafhankelijkheid stichtingsbestuur.

Bezuinigingen en reorganisaties

Regionale kranten, zoals De Gelderlander en De Stentor, kampen al jaren met een teruglopend aantal abonnees en halen steeds minder opbrengsten uit advertentie-inkomsten.
Met name jongere generaties zijn eraan gewend het nieuws gratis vanaf nieuwssites te consumeren. Mobiele nieuws-apps op de smartphone maken dit alleen maar makkelijker. Bij De Gelderlander zijn er de laatste 15 jaar zo'n 5 reorganisaties geweest waarbij vele tientallen journalisten hun baan verloren.
Niet alleen de krant levert in. Ook regionale omroepen moeten fors bezuinigingen. Vanaf 2017 moeten de omroepen samen een korting van 17 miljoen euro opvangen. Daarbij gaan zo'n tweehonderd banen verloren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!