Kruisbloemen en polychromie Sint Antoniuskerk weer terug in Kranenburg

VORDEN - Het duurde bijna twee jaar maar nu is ze klaar; de grote restauratie van de Antonius van Paduakerk in de buurtschap Kranenburg bij Vorden.

Sinds begin 2014 zijn onder meer de daken, de leien, de ramen, het Angelustorentje en het metselwerk opgeknapt. Ook de binnenkant van de kerk is stevig onder handen genomen.

De restauratie kostte 750.000 euro. De provincie betaalde hiervan het grootste gedeelte namelijk 500.000 euro. De rest komt uit  verschillende fondsen.

Bijzondere details

Tijdens de restauratie zijn de gebeeldhouwde kruisbloemen, die in de Tweede Wereldoorlog verloren waren gegaan, aan de hand van oorspronkelijke tekeningen opnieuw gemaakt en geplaatst.

Ook is op basis van historisch beeldmateriaal een klein deel van de polychromie (veelkleurige beschildering) teruggebracht, zoals de bekende architect Pierre Cuypers die oorspronkelijk ontworpen in 1856 heeft.

Over het hele restauratieproject is een film gemaakt. Deze film wordt tijdens de opening gepresenteerd. Pieter van Vollenhoven en Commissaris van de Koning Clemens Cornielje zijn aanwezig bij de opening.

 

Meer over dit onderwerp:
Cultuur Kerk Vorden
Deel dit artikel: