Nieuws

Gelderlanders helpen vluchtelingen op Lesbos: 'You are safe now'

APELDOORN - 'Om oog in oog te staan met vluchtelingen die aankomen hier op Lesbos, dat is echt heel heftig.' Apeldoorners Janet en Jurrien ten Brinke helpen samen met anderen op het Griekse eiland met een medische missie.
Ze zijn nu halverwege de week en hebben al honderden vluchtelingen van de boot af zien komen. Een behoorlijk aantal heeft onderkoelingsverschijnselen en krijgt eerste hulp van het Apeldoornse echtpaar. 
Het Griekse eiland is overspoeld met vluchtelingen. Veel Syriërs proberen zo via Turkije naar Europa te komen. De vluchtelingen hebben duizenden euro's betaald voor de overtocht. Onder hen zijn dokters, advocaten en onderwijzers. 

Ik ben een gastgezin voor een vluchteling

De Apeldoorners hebben een opleiding in de zorg en doen het werk vrijwillig. Jurrien ten Brinke en zijn vrouw Janet begonnen eerder de actie Ik ben een gastgezin voor een vluchteling. Die actie leverde duizenden vrijwilligers op voor vluchtelingen die al in Nederland zijn.
In Lesbos patrouilleren elke dag vrijwilligers over een kilometerslange zandweg langs de kustlijn in het noorden. Daar komen de meeste boten aan land. De rubberbootjes zijn overvol. De mannen zitten op de randen, de vrouwen en kinderen in het midden.

Kleren, eten en drinken

De vrijwilligers halen ze uit de boten en geven nieuwe kleren, eten en drinken en waar nodig ook medische hulp. Het is een gevaarlijke overtocht die vorige week aan tientallen mensen het leven kostte.