'Volkswagenschandaal slechts topje van de ijsberg'

ARNHEM - Docenten en studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) wisten al langer dat de zogenoemde emissietest, waardoor het bedrijf Volkswagen in opspraak is geraakt, niet waterdicht is. Bovendien zou het lector Bram Veenhuizen niet verbazen als er meer mee wordt gesjoemeld.

Het diesel-schandaal van Volkswagen is ook op de HAN het gesprek van de dag. Op de afdeling autotechniek kennen ze de 'emissietest' maar al te goed. Vrijwel dagelijks nemen ze exact dezelfde test af bij talloze auto's. 'We wisten al dat ermee gerommeld kon worden', vertelt een van de studenten.

Door het bedrog leken auto's zuiniger dan ze in werkelijkheid zijn. Het gaat wereldwijd om 11 miljoen auto's. Het betreft de modellen Jetta, Golf, Beetle en Passat uit de bouwjaren 2009 tot en met 2015. Ook het A3-model van Volkswagen-dochter Audi wordt teruggeroepen.

Niet waterdicht

Ook lector Veenhuizen vreest dat het schandaal rond Volkswagen slechts het topje van de ijsberg is. De test is volgens hem niet waterdicht. 'Het moet nog worden bewezen, maar het zal mij niet verbazen als er ook bij andere autofabrikanten wordt gerommeld met testresultaten. Dat moet de komende tijd worden uitgezocht', aldus de lector.

Woensdagavond stapte topman Martin Winterkorn van Volkswagen op vanwege het diesel-schandaal waar het Duitse autoconcern onder zijn leiding in verzeild is geraakt.

Meer over dit onderwerp:
Arnhem
Deel dit artikel: